Ексклюзиви
понеділок, 14 червня 2021 20:23

Поки Київ рухався європейським шляхом – мав підтримку - Гламаздін

Поки Київ рухався європейським шляхом – мав підтримку - Гламаздін
Вадим Гламаздін: "Санкції накладаються не тому, що комусь подобається наша держава, а узгоджуються з пріоритетами того, хто їх запроваджує". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Захід підтримував нас, поки бачив, що Україна бореться за демократичні цінності та європейський розвиток. Проблема "Північного потоку-2" пов'язана з тим, що українська влада знехтувала домовленостями із західними партнерами.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ексрадник голови правління Нафтогазу Вадим Гламаздін.

"Санкції накладаються не тому, що комусь подобається наша держава, а найперше узгоджуються з пріоритетами та зовнішньою політикою країни, що їх запроваджує, – каже він. – Сполучені Штати розглядають Україну як форпост демократичних цінностей у Європі. Як країну, яка щиро намагається їх поширювати, попри агресію Росії і намагання зробити нас своєю частиною. Щоб протистояти загарбницькій політиці Кремля – потрібно розбудовувати інституції. Цей шлях у Європі й Америці вважають обов'язковим.
Росіяни десятиріччями використовують корупцію. Експортують її, щоб розхитувати ситуацію всередині країн. Протистояти цьому означає боротися за демократичні цінності, за європейський шлях.

Американці бачили, що Україна не просто заявляє, а рухається у цьому напрямі — впроваджує корпоративне управління у державних компаніях, судову реформу, роботу незалежного банківського регулятора. Поки Київ демонстрував це – мав підтримку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель для вирішення суперечки по "Північному потоку - 2" їде у Вашингтон

Нехтування домовленостями призвело до того, що Україна лишилася сам-на-сам із проблемою "Північного потоку", вважає експерт.

"Москва і Берлін лобіювали "Північний потік-2", вкладали гроші. Німці щотижня посилали урядові делегації до Вашингтона, які переконували, що "Північний потік-2" – виключно економічний проект. І не треба, мовляв, у нього втручатися.

Нашій команді вдавалося показувати, які наслідки він матиме і чому ми виступаємо проти. Що запуск газогону погіршить ситуацію не лише України, а й усієї Східної Європи. Це працювало. Ми отримали два раунди санкцій.

Але влада почала відверто нехтувати правилами. Приїздить один з лідерів країни, що нам допомагає, і питає: "Що ж ви робите?" А у відповідь чує: "Ми суверенні, не чіпайте нас". У цей час почалися атаки на корпоративне управління Нафтогазу. В даному випадку питання не про власне Нафтогаз, не про особисто Коболєва, а про сам принцип незалежного корпоративного управління. Нехтували домовленостями й обіцянками фінансовим організаціям і західним партнерам. Під час і після візиту Блінкена нам прямим текстом казали: "Ви робите неправильно. Якщо такі розумні – тоді самі вирішуйте проблему "Північного потоку-2", – повідомив Гламаздін.

Повне інтерв'ю з Вадимом Гламаздіним читайте в журналі "Країна"

Віцепрем'єр РФ Олександр Новак заявив, що "Північний потік-2" буде добудований до кінця 2021 року. Російська влада впевнена, що після закінчення будівництва газогін почнуть використовувати за призначенням.

Проєктом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво й робота двох гілок газогону загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море в Німеччину. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський Газпром.

Зараз ви читаєте новину «Поки Київ рухався європейським шляхом – мав підтримку - Гламаздін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути