понеділок, 02 березня 2009 08:10

Пинзеник про бюджет, транш МВФ та курс долара

Автор: Фото: УНІАН
 

Колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що Держбюджет на 2009 рік треба не змінювати, а переробити. Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV в неділю.

"Треба переробити бюджет. Цей бюджет має мати кілька принципових вимог до нього", - заявив Пинзеник.

"Це реальність, бо від цього залежить стан економіки; він повинен мати мінімальний розмір дефіциту, або бути бездефіцитним; не можна влізати в борги, бо це тисне на валютний курс в майбутньому", - сказав екс-міністр.

Змінити бюджет 2009 року неможливо

На його переконання, "дуже важливо змінити структуру бюджету".

"Уряд має єдиний інструмент впливу, щоб втрутитись в економіку – це урядові замовлення. Сьогоднішня структура бюджету не дозволяють робити такі урядові замовлення", - зауважив Пинзеник.

Він переконаний, що "ресурси можна знайти в самому бюджеті". За його оцінкою, в нинішньому головному фінансовому документі "дуже нераціональна структура видатків".

"Змінити бюджет 2009 року неможливо. Зміни мають бути наслідком прийняття пакету інших законодавчих актів", - зазначив колишній міністр фінансів.

"Три блоки питань, які потребують попереднього рішення: збалансування Пенсійного фонду, бо - це проблема на роки вже; друге – збалансований фінансовий план НАК "Нафтогаз"; третє – зміна системи соціального захисту людей", - підкреслив Пинзеник і висловив впевненість, що "це дозволить вивільнити ресурс, який може піти для того, щоб підтримати уражені сектори економіки".

Також Пинзеник вважає, що надання другого транша Міжнародного валютного фонду не зможе стабілізувати ситуацію на валютному ринку України і значно допомогти в подоланні фінансово-економічної кризи.

Гроші від МВФ не врятують ситуацію

"Транш Міжнародного валютного фонду не має відношення до цієї ситуації ... Це інструмент, що дозволяє знизити ризики, зменшити процес пристосування до умов кризи і виходу з неї. Але ніколи допомога ззовні не рятує країну, якщо країна сама не робить правильні кроки", - зазначив Пинзеник.

"Слава богу, хоча його (транш) не дали, але тема відкрита", - наголосив він, додавши, що позиція МВФ у випадку з відмовою в кредиті чітко зрозуміла. Пинзеник уточнив, що МВФ чекає від України консолідації зусиль в політиці.

Разом з тим, він прогнозує, що в разі відмови МВФ в наданні кредиту "допомогти ми зможемо тільки самі собі".

Ситуацію зі зростанням курсу долара він оцінює як тимчасове явище, що безпосередньо залежить від політичної діяльності в державі.

"На жаль, курс долара став заручником теж політики", - підкреслив екс-міністр.

Відповідаючи на запитання про вірогідний курс долара в рамках 15 грн, Пинзеник сказав: "Це не є стихійним лихом. За весною завжди йде літо, за літом йде осінь. Курс долара є похідною від тієї політики, яка здійснюється, від її прогнозованості. Немає некерованих ситуацій".

За матеріалами: ICTV, УНІАН, Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Пинзеник про бюджет, транш МВФ та курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути