середа, 16 червня 2021 13:30

Підозрюваний нардеп утік за кордон

Підозрюваний нардеп утік за кордон
У 2019 році Онищенко постив у Facebook фото Парижу.

П'ять років тому, 16 червня 2016-го, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький зареєстрував у Верховній Раді подання на затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка.

За даними Національного антикорупційного бюро, той організував схему з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу. Підконтрольні Онищенку фірми отримували газ державного підприємства Укргазвидобування за цінами, наближеними до собівартості, а потім перепродавали за ринкові. Таким чином, прибуток, який мала б отримати держава, осідав на рахунках організаторів і учасників схеми.

Корупційні дії завдали державі збитків на близько 3 млрд грн.

Того ж дня НАБУ повідомило: "Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца 14 червня о 19:54".

5 липня Верховна Рада зняла з нардепа недоторканність і дозволила його арешт. Онищенка в залі не було.

У грудні 2016 року Служба безпеки України повідомила: Онищенко отримав паспорт громадянина РФ і співпрацює з російськими спецслужбами. Проти нього розслідується справа за статтею кримінального кодексу – державна зрада. За інформацією СБУ, Онищенко перебував то в Росії, то у Великій Британії.

Сам Онищенко заявив, що був посередником між Адміністрацією президента Петра Порошенка і парламентом у підкупі депутатів за голосування. Мовляв, за знакові голосування ціна коливалася від 20 до $100 тис. Протягом року записував розмови з Порошенком на ручний годинник із диктофоном.

"На Онищенка з усім його так званим компроматом очікують в Україні правоохоронні органи, зокрема НАБУ, ГПУ, СБУ, з розкритими обіймами", - коментували тоді в Адміністрації президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запрацював закон про заочне засудження

Позаторік колишнього нардепа затримали й посадили під варту в Німеччині. У травні 2020-го видання Deutsche Welle повідомило: Німеччина відмовила Онищенку у притулку. Його адвокат заявив, що в Онищенка залишається можливість поїхати до Росії, громадянином якої він є.

У січні 2020-го Вищий антикорупційний суд вирішив слухати справу ексдепутата заочно.

Цього року США запровадили проти Онищенка економічні санкції. Назвали його та народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського частиною мережі іноземного впливу, яка пов'язана з Росією та має стосунок до нардепа Андрія Деркача.

У січні Державна прикордонна служба затримала розшукуваного фігуранта газової справи, колишнього директора приватної компанії "Надра Геоцентр" Сергія Свіченка. Той приїхав з РФ.

У квітні Онищенко заявив, що перебуває в Узбекистані.

Екстрадиція може затягнутися на роки

"Щоб Онищенко був в Україні, потрібна процедура екстрадиції. Вона не швидка", - каже в коментарі Gazeta.ua правник Віктор Чумак.

"Кричали: Шарія (прокремлівський блогер, його підозрюють у державній зраді. - Gazeta.ua) позбавили статусу біженця в Литві. Але це не значить, що післязавтра Литва або Іспанія видасть його Україні. Процедуру адвокати можуть розтягнути на роки.

Скільки Фірташ судився в Австрії щодо екстрадиції в США? Досі не вирішене питання. Історія з Онищенком така сама довгограюча. Може розтягнутися на роки.

Справа є, процес іде. Треба вимагати екстрадиції, якщо він в Узбекистані - в Узбекистану. Де б він не був. Якщо є угоди про взаємну правову допомогу у кримінальних справах", - говорить Віктор Чумак.

Зараз ви читаєте новину «Підозрюваний нардеп утік за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути