Ексклюзиви
субота, 19 травня 2018 14:12

Денисенко: "Вони крадуть, то чому ми не можемо"

Денисенко: "Вони крадуть, то чому ми не можемо"
Майже половина виборців в Україні вважає, що продавати свої голоси – це нормально. Фото: Сергій Старостенко.

Українці вважають, що на виборах президента вирішують свою долю, а на парламентських і місцевих – дрібніші питання.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів народний депутат Вадим Денисенко.

"Майже половина виборців в Україні вважає, що продавати свої голоси — це нормально Це показує й соціологія. Звичайно, 10 мільйонів виборців для перемоги у другому турі на президентських виборах неможливо купити. Але можна досить вагому їх частину. Тому що на сьогодні немає жодного покараного за підкуп виборців. Минулого тижня ми чули, "що це були найбрудніші вибори в ОТГ". Але не почули про жодне затримання", - говорить він.

Політик наголосив, що для покарання за підкуп є усе законодавство.

"Визначені терміни, які люди мають отримувати за підкуп. Зараз хочуть внести зміни, розширити права МВС, бо є процесуальні моменти, які не дозволяють робити якісне розслідування. Але сумніваюсь, що Рада проголосує цей закон і що реально запрацює це законодавство. Для цього потрібна політична воля і в центрі, і на місцях. Але в цьому не зацікавлений ніхто. Після виборів в ОТГ абсолютно всі партії заявили, що їхні конкуренти підкуповували виборців. Усі крім них, звісно", - пояснив Денисенко.

Фактор підкупу на найближчих президентських виборах буде значно меншим, ніж на парламентських, каже нардеп.

"Українці вважають, що на виборах президента вирішують свою долю, а на парламентських і місцевих – дрібніші питання. Якщо на президентських виборах у масовій свідомості вибір буде між добром і злом – роль підкупу буде мала. Якщо між поганим і поганим – може досягти масового характеру", - розповів він.

"Вони крадуть, то чому ми не можемо взяти частину – головний слоган, під яким виборець іде на це. Не продавалися лише на двох виборах – 1990-го до тодішнього парламенту УРСР і на президентських 2014-го. Всі інші рази працювали ті чи інші технології. Були відомі історії. 1995-го під час парламентських виборів на одному з округів Чернігівщини кандидат завіз КамАЗ горілки. Виборці понапивалися і не йшли голосувати, шукали їх по хатах. Перший прямий підкуп відбувся на довиборах у Черкаській області на початку 2000-х", - розповів нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко дав невтішний прогноз на майбутні президентські вибори

Наступні вибори президента мають відбутися у березні 2019‑го, парламенту - у жовтні того ж року. 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, за яким продаж голосу виборцем карається штрафом, виправними роботами або ув'язненням до 2 років. Покарання за підкуп виборця - до 3 років тюрми.

Повний текст інтерв'ю читайте на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Денисенко: "Вони крадуть, то чому ми не можемо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути