четвер, 04 липня 2019 16:47

Перезапуск судової реформи ефективніше провести через парламент - Лавринович

Перезапуск судової реформи ефективніше провести через парламент - Лавринович
Екс-міністр юстиції Олександр Лавринович прокоментував ідею перезапуску судової реформи через Конституційний суд. Фото: LIGA.net

Про це він сказав Українським Новинам.

"Якщо ми розуміємо, що у нас залишилося близько 3 місяців до початку роботи нового складу парламенту, то, очевидно, що набагато ефективніше провести правильні зміни (в законі) і не робити ті кроки, які зобов'яжуть надалі повністю приймати зовсім нове законодавство", - вважає Лавринович.

На думку Лавриновича перезапуск судової реформи через КС не перспективний.

"Що стосується Конституційного суду, то, напевно, це найменш перспективний шлях. Відверто антиконституційних норм там (в законі " Про судоустрій і статус суддів ") немає, за винятком екзотичних моментів, скажімо, як у нас з'явився Верховний суд без слова "України" і окремих норм. Якщо застосовувати такий інструмент як Конституційний суд, то це має сенс тільки тоді, коли буде доказова база щодо неконституційності його прийняття. А це означає, що єдина конституційна річ, яка це регламентує для законів, це персональне голосування депутатів", - сказав він.

За його словами, через КС можливо перезапустити реформу, якщо існують незаперечні докази неперсонального голосування депутатів за закон.

"Що стосується Конституційного тексту, то там все більш-менш нормально, крім перехідних положень, які були головною метою тих змін, які дозволяли президенту особисто вирішити всі питання по комплектації всіх судів і всіх органів з питань судів", - додав екс-міністр юстиції.

Як повідомлялось, Віктор Мусіяка вважає, що в ході перезапуску судової реформи необхідно в першу чергу провести ревізію змін в Конституцію.

Зеленський створив Комісію з питань правової реформи.

Представник Зеленського в Раді Стефанчук оцінює судову реформу Порошенко на три з мінусом.

Зараз ви читаєте новину «Перезапуск судової реформи ефективніше провести через парламент - Лавринович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути