Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2018 12:52

Paris Guardian: ДБР - останній іспит для України

Paris Guardian: ДБР - останній іспит для України
Видання Paris Guardian назвало створення Державного бюро розслідувань останнім іспитом для України

Західні партнери України доклали чималих зусиль для створення антикорупційних органів, але система сформована ще не повністю і в даний момент багато залежить від рішення, яке прийме глава Державного бюро розслідувань України Роман Труба. Від його рішення, можливо, залежить майбутнє не тільки самого Бюро, але і всієї боротьби зі злочинністю у вищих ешелонах влади, минулих і майбутніх чиновників, довіри всіх українців. А також, за цим процесом спостерігають і міжнародні організації, і західні партнери. Саме про це йдеться в статті, опублікованій виданням Paris Guardian Останній іспит для України: "Державне бюро розслідувань".

У статті наводяться слова секретаря Державного департаменту Сполучених Штатів Америки. Рекс Тіллерсон сказав свою сакраментальну фразу про те, що "Немає ніякого сенсу Україні боротися за її "плоть" на Донбасі, якщо вона втрачає свою "душу" перед корупцією".

"За допомогою західних партнерів України, в країні вже з'явилися нові органи боротьби з корупцією, такі як Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро.

Наприклад, для того, щоб в країні з'явився закон про Антикорупційний суд знадобилося тиск як політичного - з боку інститутів США і ЄС, так і фінансового - МВФ характеру на керівництво країни.

Антикорупційний суд має запрацювати до кінця 2018 року", - роз'яснюють ситуацію автори статті.

Фіналізуючим систему кроком буде створення Державного бюро розслідувань, яке має зосередитися на фінансових і посадових злочинах вищих чиновників і суддів. Саме корупцію в суддівському корпусі вважають однією з причин провалу боротьби з хабарництвом у всій країні.

Французьке видання пише, що велика частина претендентів на посаду глави ДБР так чи інакше були пов'язані з олігархами, які прагнули отримати вплив на новий орган.

"Але Україні пощастило. Конкурс на посаду директора виграв Роман Труба, який виявився повною несподіванкою для багатьох. До свого призначення він - досить молодий і як виявилося амбітний, не користувався широкою популярністю і не був замішаний в гучних скандалах. Можливо, через пильну увагу медіа, громадськості та міжнародних інституцій, впливові клани в Україні змушені були відступити і віддати кандидатуру на відкуп, сподіваючись, що у молодого директора не вистачить досвіду і вміння зробити найскладнішу роботу. Йому пророкували провал і те, що він не зможе створити і запустити ДБР.

Але найскладніше було попереду. Хто буде займати ключові посади в Бюро? З ким буде директор будувати структуру і запускати роботу?", - йдеться в статті.

Автор статті коротко описує процедуру відбору претендентів комісією і те, що 18 липня цього року, після завершення всіх етапів, були проголосовані 27 кандидатів-переможців. Далі, комісія повинна була оголосити результат і рекомендувати директору ДБР переможців на затвердження. Здавалося б, все просто і ДБР ось-ось знайде обриси і зможе почати роботу, але за день до голосування в пресу і соціальні мережі потрапив список переможців, що було неймовірно - адже засідання ще не відбулося. Цей факт насторожив громадськість, а коли наступного дня комісія (в прямому ефірі!) проголосувала його практично без змін, сумнівів не залишилося - тут не все прозоро - і це може стати проблемою.

Народний депутат України Мустафа Найєм у своєму коментарі на Facebook зазначив: "Завтра офіційно звернуся до голови ДБР із зазначенням всіх наявних у мене фактів. Закон не зобов'язує його (Романа Трубу - ред.) автоматично призначати всіх, кого вибере комісія. Призначення цих людей буде особистою відповідальністю директора відомства".

Це вірно. Згідно з українським законодавством директор ДБР має право, як підписати поданий комісією список, так і відхилити кандидатури після спеціальної перевірки.

Роман Труба також звернувся за допомогою і до Ради громадського контролю при ДБР, оскільки саме на РГК покладено обов'язки бути імпровізованим містком між Бюро та громадянами. Після публікації списку на пошту Ради посипалися десятки звернень громадян та громадських організацій, в яких люди описували історії ймовірних порушень закону кандидатами.

Зібравши їх воєдино, Рада відправила їх директору ДБР, з проханням звернути на це увагу.

Не залишився непоміченим і опублікований напередодні голосування список кандидатів. Це основний і, мабуть, ключовий момент, який турбує суспільство. Адже, якщо підтвердиться факт порушення конкурсною комісією, буде втрачено цінну довіру як до процесу створення самого ДБР, так і до незалежної роботи Бюро в майбутньому.

Аналогічні побоювання висловив і член Ради громадського контролю при ДБР Василь Апасов: "Факт того, що результати конкурсу були відомі напередодні голосування, підриває довіру до самого процесу. Як ми можемо говорити про незалежність комісії і майбутню постійну роботу Бюро, якщо на самому початку відбувається таке?".

"Зараз на плечі молодого директора Бюро покладено неймовірну відповідальність. Від його рішення, можливо, залежить майбутнє не тільки самого Бюро, але і всієї боротьби зі злочинністю у вищих ешелонах влади, минулих і майбутніх чиновників, довіри всіх українців. А також, за цим процесом спостерігають і міжнародні організації, і західні партнери, - тобто ті країни з якими Україні йти пліч-о-пліч в майбутнє, ті хто в настільки важкий для України час надають як допомогу в економічній сфері, так і підтримку в боротьбі з військовою агресією на сході країни", - резюмує автор статті.

Зараз ви читаєте новину «Paris Guardian: ДБР - останній іспит для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути