четвер, 19 листопада 2020 14:24

"ОП контактував із Конституційним судом, просили, щоб рішення було після місцевих виборів" - Рябошапка

"ОП контактував із Конституційним судом, просили, щоб рішення було після місцевих виборів" - Рябошапка
Більшості політиків тепер не дуже і потрібно відновлювати дію антикорупційного законодавства, каже колишній генпрокурор. Фото: Reuters

Конституційний суд просили, щоб рішення щодо електронного декларування було після місцевих виборів. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

"Президент не прорахував наслідки рішення суду. Про проєкт йому доповідали. За моєю інформацією, з Офіса президента контактували з Конституційним судом і просили, щоб рішення було після місцевих виборів.

Але це рішення було сприйнято як зрада або невиконання домовленостей між судом і президентом. Спершу дії Зеленського були рішучі – скликав Раду національної безпеки й оборони, вніс у парламент законопроєкт про розпуск Конституційного суду. Пішов на телебачення і спробував сформувати суспільну думку, яка підтримувала би його дії. Але потім зник. Це б'є по його іміджу і в Україні, і за кордоном. Міжнародні партнери починають сумніватися, чи насправді президент хоче вирішувати проблему.

Не варто забувати, що Зеленський – актор. Може вдавати, що чогось хоче. А насправді політичної волі могло й не бути", - сказав ексгенпрокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вже не президент надії. Сподівання на якісні зміни пішли

За словами Рябошапки, зараз Конституційний суд - "авантюристський".

"Ним диригують трохи олігархи, трохи росіяни. Десь вони намагаються домовлятися із Зеленським. Ми не можемо спрогнозувати, яке рішення Конституційний суд ухвалить завтра", - каже колишній генпрокурор та вважає, що склад КСУ треба розпустити, а рішення суду має бути визнано нікчемним.

"Нам потрібно "обнулити" цю історію та обрати нових чесних і професійних суддів.

Але так виглядає, що влада хоче порозумітися із КСУ – "Слуга Народу" намагається "пропхати" своїх кандидатів до Конституційного суду. Це означає, що владу, мабуть, влаштовує такий склад суду - будуть з ними домовлятися, шукати, як співіснувати", - говорить Рябошапка.

"Хорошого варіанту немає. Залишаються або поганий або дуже поганий виходи із кризи. Але будь-який вихід це краще, аніж залишатись у кризовій ситуації на невизначений період часу", - каже він.

За словами Рябошапки, більшості політиків тепер непотрібно відновлювати дію антикорупційного законодавства. Їх влаштовує, що немає електронного декларування.

Інтерв'ю з Русланом Рябошапкою читайте в сьогоднішньому номері журналу "Країна".

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Через це Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО. Йшлося про загрози національній безпеці.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

У Верховній Раді створили робочу групу, що розроблятиме законопроєкти з питань електронного декларування та діяльності КСУ.

Зараз ви читаєте новину «"ОП контактував із Конституційним судом, просили, щоб рішення було після місцевих виборів" - Рябошапка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути