Ексклюзиви
пʼятниця, 14 травня 2021 11:25

Обрання прокурора САП: члени комісії пов'язані з підозрюваним у хабарництві Татаровим

Обрання прокурора САП: члени комісії пов'язані з підозрюваним у хабарництві Татаровим
Зеленський призначив Татарова заступником керівника ОП торік у серпні. Фотоколаж: Центр протидії корупції

Заступник керівника Офісу президента Олег Татаров має зв'язки з членами комісії, яка обирає голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це повідомляють журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Зокрема, з двома з них Татаров співпрацює в комісії, створеній президентом Володимиром Зеленським, з іншими – раніше працював в одній робочій групі при Міністерстві юстиції та громадській раді при МВС часів президентства Віктора Януковича. Один із членів комісії був науковим керівником Татарова, а з деякими Татаров писав спільні статті.

Голова комісії Катерина Коваль у 2012-му, за часів Януковича, разом із Татаровим працювала в робочій групі, створеній тодішнім міністром юстиції Олександром Лавриновичем.

Також у 2013-му Коваль керувала комітетом планування і моніторингу Громадської ради при МВС. За її словами, вона працювала у цій раді також і під час Революції гідності.

Члени комісії з обрання керівництва САП Вячеслав Навроцький і Роман Куйбіда, як виявили журналісти, нині працюють із Татаровим в одній комісії – з питань правової реформи, створеної указом президента.

Інший член комісії Богдан Романюк був науковим керівником Татарова. У 2007 році під керівництвом Романюка Татаров захистив свою першу дисертацію у Київському університеті внутрішніх справ – на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 скандалів, які трапилися за два роки президентства Зеленського

Ще з одним членом комісії Олексієм Дроздом Татаров написав раніше спільну статтю під назвою "Правова охорона земельних відносин в Україні".

Дрозд поки самоусунувся від роботи у комісії. Він був поліцейським, відрядженим до наукової установи. Бути правоохоронцем члену комісії заборонено, відповідно до закону про прокуратуру.

Кандидатуру члена комісії Андрія Гуджала запропонувала фракція ОПЗЖ. А представник цієї партії народний депутат Григорій Мамка є членом комітету Верховної Ради, де проводили співбесіди із майбутніми членами конкурсної комісії. З'ясувалося, що Татаров раніше писав відгук на дисертацію Мамці і був його опонентом.

Ще один член комісії Євген Соболь у розпал її роботи указом президента Зеленського був нагороджений званням "заслужений діяч науки і техніки".

Олег Татаров був на вітальній зустрічі у жовтні 2020-го року в Офісі генерального прокурора з членами конкурсної комісії – як представник від Офісу президента.

Через два місяці після цієї зустрічі детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили Татарову про підозру у хабарництві. Це справа щодо розкрадання грошей під час будівництва житла для Національної гвардії. Будівництвом займалася компанія "Укрбуд", яку очолював ексдепутат Максим Микитась, а Татаров був у ній юристом.

Пізніше Офіс генпрокурора, який очолює Ірина Венедіктова, забрав у НАБУ і САП справу Татарова і передав її до СБУ. Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання Венедіктової у справу.

Вона змінювала групу прокурорів у справі. Зробила це ввечері 1 грудня, перед тим, як детективи НАБУ планували повідомити Татарову про підозру. Через це нова група прокурорів була змушена заново вивчати справу, тому про підозру заступнику керівника ОП повідомили вже 18 грудня.

Сам Татаров обвинувачення відкидає.

Конкурс на посаду керівника САП розпочався 25 січня. Торік у серпні Назар Холодницький звільнився з посади голови САП. Пропрацював понад чотири роки. Обов'язки керівника виконує Максим Грищук.

Кандидатів на керівні посади до САП відбирають через перевірку на поліграфі і практичні завдання.

Зараз ви читаєте новину «Обрання прокурора САП: члени комісії пов'язані з підозрюваним у хабарництві Татаровим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути