Ексклюзиви
пʼятниця, 07 листопада 2008 08:23

Обрання Обами відкриває нові можливості для України - політолог

Директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран вважає, що обрання новим Президентом США Барака Обами відкриває нові можливості для України.

Про це він сказав на прес-конференції в Києві.

Зокрема, за його словами, прихід Обами в Білий дім означатиме підвищення авторитету США в Європі та світі, і "це є позитивним для України". "США для України залишаються геополітичним партнером, і через низький авторитет Джорджа Буша не могли просувати українські інтереси. Зараз з підвищенням авторитету США в світі відкриваються нові можливості", - сказав Таран.

Загалом він вважає знаковими нинішні президентські вибори у США. За його словами, для США було дуже революційним обрати людину, яка б асоціювалася з етнічною меншиною.

"Це є надзвичайно величезний ментальний зсув у свідомості американців", - сказав експерт.

Між тим Таран спрогнозував, що перші рік-два США будуть концентруватися на своїх внутрішніх проблемах, оскільки вони мають "перетравити цей ментальний зсув, зрозуміти, що відбулося".

Це означає, додав, він, що США зараз будуть менше займатися Україною та іншими перехідними демократіями, тому що перший час вони будуть зосереджуватися на своїх внутрішніх проблемах.

Також Таран висловив переконання, що українські політики мають зробити висновок з цих виборів, насамперед, стосовно того, що існують реальні інституційні механізми оновлення політичної еліти. "Ми багато говоримо про те, що в нас еліта стара, що їй потрібне оновлення, такі інституційні механізми є, і вони можуть бути запозичені в США", - додав він, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Обрання Обами відкриває нові можливості для України - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути