Ексклюзиви
четвер, 17 жовтня 2019 12:30

Нові правки Геруса зберегли імпорт електроенергії з Росії - експерт

Нові правки Геруса зберегли імпорт електроенергії з Росії - експерт
Директор консалтингової компанії ExPro Ukraine Геннадій Кобаль: "Імпортом електроенергії з Білорусі ми спонсоруємо країну-агресора". Фото: YouTube

Імпортуючи електроенергію з Білорусі, ми купуємо ресурс російської генерації, тим самим спонсоруючи країну-агресора.

Про це пише в своєму блозі на сайті 112.ua директор консалтингової компанії ExPro Ukraine Геннадій Кобаль.

За його словами, в середу, 16 жовтня, на засіданні парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус запропонував переглянути власне рішення про імпорт електроенергії з Росії. Комітет вирішив залишити імпорт з Білорусі. "При цьому, треба звернути увагу на ситуацію на енергоринку дружньої нам Білорусі. Там сформувався явний енергетичний дефіцит. Інакше кажучи, імпортуючи електроенергію з Білорусі, ми купуємо ресурс російської генерації, тим самим спонсоруючи країну-агресора", - пише автор.

На думку Кобаля монопольний експортер електроенергії з Росії компанія "Інтер РАО" за аналогією з "Газпромом" може поповнити інструментарій політичного тиску Кремля. Крім того, імпорт з Росії, в тому числі через Білорусь, не збігається з метою України про енергетичну євроінтеграцію.

"Не можна виключати, що в результаті сформується пул компаній, які будуть лобіювати інтереси російської компанії-експортера в Україні і активно створювати перешкоди для інтеграції України з європейською енергосистемою. А це може поставити хрест на приєднання до ENTSO-E найближчим часом", - резюмує експерт.

Нагадаємо, 1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту, яка стала можливою після внесення в закон "Про ринок електричної енергії" "поправки Геруса". Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. За даними ЗМІ, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

За даними Белстата, Білорусь входить до двадцятки найбільш енергозалежних країн світу. Вона забезпечує себе електроенергією за рахунок поставок російського газу, не маючи профіциту вироблення. Так, Білорусь здійснює реекспорт російської електроенергії в країни Балтії. Зокрема, в січні-червні 2019 р. Білорусь виробила 19,4 млрд кВтг електроенергії, споживши 18,6 млрд кВтг (96%). Експорт склав 0,8 млрд кВтг, імпорт - 12 млн кВтг.

Зараз ви читаєте новину «Нові правки Геруса зберегли імпорт електроенергії з Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути