середа, 22 листопада 2017 14:59

НКРЕКП - заручник політичного конфлікту між Григоришиним і президентом

НКРЕКП - заручник політичного конфлікту між Григоришиним і президентом
Співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук каже, що НКРЕКП сьогодні залежна від політичних конфліктів. Фото: LIGA.net

Причина кризової ситуації в НКРЕКП, пов'язана з повною зупинкою її роботи у зв'язку з відсутністю кворуму, є підтвердженням політичного конфлікту між Григоришиним і президентом. Про це пише Юрій Корольчук, співзасновник Фонду енергетичних стратегій, для видання "Новое время".

Експерт підкреслив, що в умовах роботи комісії в складі 4 чоловік з 7 (саме ця кількість необхідна для прийняття рішень), вихід на лікарняний одного з її членів виглядає як саботаж. "Адже малоймовірний "збіг обставин", що в період, коли кожен голос відіграє вирішальну роль, один з членів несподівано втратив працездатність. Проте, якщо поглянути на того, хто став "найслабшою ланкою", то все відразу стане зрозуміло. І також стане зрозуміло, що саме від політичних конфліктів сьогодні залежна НКРЕКП", - пише він.

За словами Юрія Корольчука, до призначення членом Комісії Борис Циганенко очолював компанію Костянтина Григоришина "Енерджі Консалтинг". "Особливо якщо поглянути на конфліктні відносини Григоришина з президентом Порошенком. І якщо згадати про борги Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед енергоринком на суму понад 5 млрд грн, то питань виникає ще більше. Напрошується висновок, що робота НКРЕКП фактично штучно заблокована або навіть саботується".

Юрій Корольчук зазначив, що лікарняний пана Циганенка може тривати кілька місяців, що призведе до зриву роботи Комісії. "Також це призведе до фінансового колапсу енергетики в зимовий період. Адже без кворуму НКРЕКП не зможе проводити розрахунки, не може приймати вторинне законодавство про новий ринку електроенергії. Словом, НКРЕКП також "захворіє", але з набагато більш серйозними наслідками - це називається "параліч" опалювального сезону і процесу впровадження нового ринку електроенергії", - підкреслив він.

У зв'язку з цим, перед владою гостро стоїть питання відновлення роботи Комісії. За словами експерта, необхідно або продовжити повноваження членів Комісії, прийнявши відповідні зміни в законодавстві, або знизити кворум. "У нинішніх умовах можна говорити про внесення змін до закону про "регулятор" і перенесення встановлених термінів ротації для діючих 4 членів НКРЕКП. Ще одне рішення може стосуватися зменшення необхідного кворуму для прийняття рішень "регулятором" до обрання нових членів НКРЕКП. Це означає, що "регулятор" зможе приймати необхідні рішення тільки в складі 2 членів НКРЕКП, які залишаться - Дмитро Вовк і Руслан Машляківскій. Але в такому випадку відразу виникнуть питання об'єктивності та неупередженості при прийнятті рішень", - сказав Юрій Корольчук.

Нагадаємо, Комісія складається з семи осіб. Зараз в НКРЕКП працюють всього 4 члени з 7 - мінімально можлива кількість комісіонерів, необхідних для прийняття рішень.

НКРЕКП регулює ринки електроенергії, газу, тепла та комунальних послуг з річним обсягом близько 450 млрд грн. Комісія видає ліцензії, затверджує тарифи та інвестпрограми для ліцензіатів.

Зараз ви читаєте новину «НКРЕКП - заручник політичного конфлікту між Григоришиним і президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути