вівторок, 19 червня 2018 15:38

Не бурштином єдиним: родинна фірма нардепа Розенблата постачатиме безпілотники армії

Не бурштином єдиним: родинна фірма нардепа Розенблата постачатиме безпілотники армії
Нардеп Борислав Розенблат, якого підозрюють у корупції з бурштином, взявся за безпілотники. Фото: УНІАН

Міністерство оборони планує придбати безпілотники у фірми дружини нардепа Борислава Розенблата.

Про це йдеться у програмі "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

2018-го в рамках оборонного замовлення Міністерство запланувало придбати 2 безпілотних комплекси HAWK виробництва житомирського ТОВ "Українські авіаційні системи".

Офіційно співвласниками фірми є дружина нардепа Борислава Розенблата Жанна Розенблат, її бізнес-партнер Костянтин Пожидаєв, а також Роман Діденко з Молдови.

Нардеп не приховує – фірма дружини, однак ідея його: "Я займався цим питанням ще 2014 року. І я знайшов команду, знайшов однодумців, знайшов своїх друзів-інвесторів, які вклали гроші дуже серйозні в цей проект, і він, бачите, протягом чотирьох років - впроваджений".

Однак ці безпілотники досі не бачив жоден з опитаних українських виробників та експертів, перші випробування HAWKа пройшли невдало, комплектація і конструкція викликають багато питань, а ціну можуть накрутити за рахунок конструкторських розробок, повідомляють журналісти.

Щоб потрапити в держоборонзамовлення, українському виробнику потрібно: 1) успішно пройти визначальні відомчі випробування і 2) отримати допуск до експлуатації в ЗСУ (надається окремим наказом міністра оборони). Допуск HAWK-у міністр Степан Полторак підписав у грудні 2017 року.

Випробування HAWK проходив у Державному науково-випробувальному центрі Збройних сил 2016-го. Випробування комплекс пройшов успішно.

Водночас, у журналі "Наука і техніка Повітряних сил ЗСУ" опублікували результати демонстраційних польотів, які проходив безпілотник HAWK у тому самому центрі до секретних випробувань.

Публікація датована квітнем 2016-го. Загальний висновок був невтішний: вимог до зльоту безпілотників не так уже й багато – це надійність та безпечність механізму зльоту і його передбачуваність і ця "вимога льотної придатності до безпілотного авіаційного комплексу цього класу щодо процесу зльоту не виконується".

У журналі описані демонстраційні польоти HAWK виробництва молдовської компанії Drone-Tech SRL. На запитання журналістів, чи є безпілотник Drone-Tech SRL і безпілотник УАС - одним і тим самим комплексом, в ЗСУ достеменно відповісти не змогли. Нардеп Розенблат на це ж питання відповів, що "це абсолютно різні речі, абсолютно різні модифікації".

Однак журналісти вияснили: HAWK від Drone-Tech SRL - це той самий HAWK, котрий невдовзі виставила на випробування компанія дружини Розенблата.

Керівник проекту "Аеророзвідка" та колишній радник начальника Генштаба Натан Хазін назвав комплект безпілотника "простим, пересічним комплексом, який не вирізняється особливими тактичними показниками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кума Порошенка з голлівудським актором, Королевська і млинці, печеня від Розенблата - як проводять тиждень нардепи

11 липня торік Верховна Рада дала дозвіл на зняття депутатської недоторканності й притягнення до кримінальної відповідальності Борислава Розенблата. Його підозрюють в отриманні хабарів від представника іноземної компанії за сприяння у видобутку бурштину. НАБУ виклало в мережу відео, де депутат домовляється про це з агентом Катериною. Розенблата виключили з фракції "Блок Петра Порошенка".19 липня він вніс 7 млн грн застави й одягнув електронний браслет стеження. У цій справі фігурує також народний депутат Максим Поляков.

Зараз ви читаєте новину «Не бурштином єдиним: родинна фірма нардепа Розенблата постачатиме безпілотники армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути