Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2007 20:12

Назарбаєв пропонує 5 середньоазійським країнам створити економічний союз

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв хоче утворити союз з сусідніми державами, щоб підвищити рівень життя і укріпити стабільність в регіоні.

У цей союз, крім Казахстану, пропонується увійти чотирьом іншим країнам: Узбекистану, Таджикістану, Туркменістану та Киргізстану. Назарбаєв закликав лідерів цих держав обдумати його пропозицію про створення Союзу центральноазійських держав.

Якщо цей "Уністан" буде сформований, то в ньому проживатимуть 55 мільйонів чоловік. Менше, ніж в великій європейській країні, але територія його буде майже рівна території Європейського союзу. "Цей регіон себе повністю зможе забезпечити продовольством та енергетикою, ні з ким не торгуючи. Навіть ринок був би самодостатнім. Ну, питається, чого ще треба?", - заявив лідер Казахстану в інтерв"ю місцевому телеканалу.

Таким чином, може відбутися об"єднання частини найбагатших в світі енергоресурсів в торговий блок на основі стародавнього "шовкового шляху" між Європою та Азією.

Прес-секретар Назарбаєва Ерлан Байжанов повідомив британське видання, що Казахстан хоче створити з п"ятьма колишніми радянськими республіками єдиний економічний простір з вільним рухом товарів, людей і капіталу. "Це близько до моделі Європейського союзу. Мета проекту - забезпечити безпеку, економічне зростання, політичну стабільність і процвітання регіону", - відзначив Байжанов.

Проте концепція "Уністана" натрапляє на серйозні перешкоди. На чолі більшості країн знаодяться авторитарні лідери, які мало поважають права людини і демократію, пише The Times.
Зараз ви читаєте новину «Назарбаєв пропонує 5 середньоазійським країнам створити економічний союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути