Ексклюзиви
неділя, 04 травня 2008 15:29

Нацбанк звинуватив в інфляції Тимошенко

Нацбанк звинуватив в інфляції Тимошенко
Нацбанк називає потужним інфляційним фактором збільшення соціальних видатків з держбюджету.

Про це йдеться в монетарному огляді НБУ за I квартал 2008 року.

"Посилення соціальних акцентів у бюджетній політиці викликало подальше поглиблення характерних для останніх років внутрішніх макроекономічних дисбалансів, наслідком яких стало посилення інфляційного тиску", - відзначає Нацбанк.

"Незважаючи на подальше посилення інфляційного тиску, характер бюджетної політики в порівнянні з минулим роком не змінився", - підкреслюється в огляді.

НБУ відзначає, що з початку року істотно збільшилися видатки загального фонду держбюджету: за I квартал-2008 - на 64%, тоді як за I квартал-2007 - на 7,4%. При цьому, зарплата в бюджетній сфері за січень-лютий виросла на 48,9% у порівнянні з 18,5% за відповідний період минулого року, а трансферти населенню збільшилися на 137,9% у порівнянні з їхнім зменшенням на 30,6% торік.

"Подібний характер фіскальної політики значно розігріває інфляційні очікування, які важко знизити й стабілізувати, і які є джерелом істотного підвищення споживчого попиту", - відзначає НБУ.

При цьому, відповідно до огляду, у певній мері на інфляцію вплинули тенденції до росту цін на енергоносії й продовольство на міжнародному ринку.

Нацбанк також відзначає, що акумуляція гривневих коштів на рахунках уряду в Нацбанку (за перший квартал їх обсяг виріс в 3,5 рази, до 15,6 млрд. грн.) несе ризики прискорення інфляції при їхній наступній витраті.

Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-березні склала 9,7% (у річному обчисленні - 26,2%) при урядовому прогнозі на рік 9,6%, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк звинуватив в інфляції Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути