вівторок, 11 січня 2022 21:48

На політичну рекламу у Facebook пішло $2,2 млн - хто дав найбільше

Торік політики, партії та інші організації опублікували у Facebook та Instagram майже 123 тис. рекламних дописів політичного змісту. Загальна їхня вартість сягнула майже $2,2 млн або 60 млн грн.

Про це повідомили експерти "Опора" на ZN.UA

Показово, що 49,1% цих витрат становлять витрати "інших" сторінок (онлайн-видань, громадських рухів або ж таких, що підтримують політичні сили, але не є їхніми офіційними представництвами). Витратили на політрекламу $1,08 млн (29,5 млн грн).

 

Наступними за витратами стали політики різних рівнів - від колишнього премʼєр-міністра Арсенія Яценюка до депутатів місцевих рад. На власне просування у Facebook вони сукупно витратили близько $753 тис. (20,5 млн грн).

Найменшу частку (16,6%) становлять витрати партій: за рекламу заплатили $365 тис. (близько 10 млн грн).

Найбільші витрати торік були у вересні і жовтні. Імовірно, причиною такого ривка активності була передвиборна кампанія на виборах мера Харкова і депутатів до Верховної Ради в округах на Черкащині і Херсонщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко вбухав на адвокатів 11 млн грн

Партія "Слуга народу" витратила $86 тис. на 3,5 тис. рекламних дописів. Друге і третє місця посіли сторінки "За майбутнє" - центральна сторінка партії і жіночого крила. Витратили близько $83 тис. на понад 2300 дописів.

"Голос" витратила $8 тис. на 84 дописи. Замикає п'ятірку найбільших витрат "Партія Шарія" - $7 тис. на 300 реклам.

 

Яценюк витратив на рекламу майже $70 тис. за 2200 дописів. Сума переважає витрати майже всіх сторінок партій.

Другу сходинку посідає екснардеп Олександр Шевченко, що балотувався до парламенту по 87 округу. Витратив понад $63 тис. на 875 реклам.

Колишній прем'єр Володимир Гройсман витратив $26 тис. Кандидатка на посаду мера Харкова Аліна Мустафаєва виклала на рекламу $22 тис. Замикає п'ятірку голова "За майбутнє", нардеп Ігор Палиця. На просування у Facebook та Instagram витратив майже $22 тис.

 

Серед категорії "інших сторінок" найбільше витрат на рекламу має телеканал "Перший незалежний", заснований працівиками каналів Медведчука, яким РНБО торік заборонила мовлення."Перший незалежний" витратив на просування в соцмережах майже $40 тис.

 

"Опора" рекомендує Верховній Радій законодавчо визначити агітацію в Інтернеті, передбачити юридичні інструменти за порушення її правил і розблокувати повноцінну фінансову звітність партій.

Торік 1 секунда відеореклами на одному із центральних каналів коштуваала кандидатам 5773 грн.

Зараз ви читаєте новину «На політичну рекламу у Facebook пішло $2,2 млн - хто дав найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути