середа, 19 лютого 2020 13:49

На Чорноморській митниці за керівництва Щуцького протягом 4 місяців сталось 3 корупційних скандали

На Чорноморській митниці за керівництва Щуцького протягом 4 місяців сталось 3 корупційних скандали
СБУ повідомило про третій випадок корупційних дій на Чорноморській митниці, яку з листопада 2019 року очолює Олександр Щуцький. Фото: Вікіпедія

Слідчі Державного бюро розслідувань затримали інспектора митного посту "Херсон-аеропорт" за організацію злочинної хабарницької схеми, що дозволяла йому та спільникам за зміну отримувати до 4 тис. доларів неправомірної вигоди. Це вже третій резонансний випадок корупційних дій на Чорноморській митниці, яку з листопада 2019 року очолює Олександр Щуцький.

За повідомленням СБУ посадовці митного посту "Херсон-аеропорт" налагодили механізм вимагання грошей з підприємців, які займаються імпортом товарів широкого вжитку з однієї з країн Близького Сходу. За різні суми хабарів посадовці "не помічали" можливі порушення комерсантами встановлених норм ввезення в Україну товарів іноземного виробництва. Таким чином, через мінімізацію обов'язкових платежів під час митного контролю державі завдавались збитки.

За даними Служби безпеки, митники встановили "тариф" хабарів – 300-500 доларів з особи, що дозволяло фігурантам отримувати за зміну неправомірної вигоди на суму до 4 тис. доларів.

Державне бюро розслідувань повідомляє про затримання інспектора митного посту "Херсон-аеропорт" в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. У разі доведення вини, митнику загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

14 лютого Мелітопольський міськрайонний суд встановив запобіжний захід затриманому митнику у вигляді домашнього арешту за місцем йогопроживання із зобов'язанням носити електронний браслет.

В ухвалі суду зафіксовані епізоди, під час яких інспектор митного посту вимагав та отримав від підприємця хабар. "Діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного особистого збагачення, достовірно розуміючи протиправний характер своїх дій одержав від фізичної особи-підприємця неправомірну вигоду у розмірі 300 (триста) доларів США за те, що він не буде створювати штучні перешкоди проходження митного контролю та пошкоджувати цілісність товару", - йдеться в документі.

Це вже третій резонансний випадок викриття корупційних дій на Чорноморській митниці за час керівництва там Олександра Щуцького. В грудні 2019 р. СБУ затримала начальника одного з підрозділів цієї митниці. Чиновник створив механізм вимагання грошей з приватних підприємців. За хабарі він гарантував їм сприяння в незаконному зменшенні встановлених мит. В кінці січня 2020 р. співробітнику Управління митного контролю пред'явили підозру щодо внесення недостовірних даних до Єдиної автоматичної автономної системи.

Нагадаємо, що в листопаді 2019 р. Херсонську і Миколаївську митницю об'єднали в єдину Чорноморську митницю з центром у м. Херсон. Її керівником був призначений екс-начальник Сумської митниці Олександр Щуцький.

Зараз ви читаєте новину «На Чорноморській митниці за керівництва Щуцького протягом 4 місяців сталось 3 корупційних скандали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути