пʼятниця, 26 березня 2021 02:17

Медведчук і Козак у дні окупації Криму за безцінь отримали великий нафтовий бізнес - "Схеми"

Медведчук і Козак у дні окупації Криму за безцінь отримали великий нафтовий бізнес - "Схеми"
Медведчук отримав нафтовий бізнес в Росії. Фото: РБК

Сім'ї українських політиків Віктора Медведчука і Тараса Козака одразу після завершення Революції гідності, в перші дні окупації Криму за безцінь отримали контроль над частиною великого нафтового бізнесу в Росії.

Офіційні документи кіпрських компаній свідчать про те, що 27 лютого 2014 року, в день захоплення парламенту Криму "зеленими чоловічками", сім'ї Медведчука і Козака стали співвласниками Новошахтинського заводу нафтопродуктів у Ростовській області, отримавши 42% підприємства за $40 тис., йдеться в розслідуванні програми "Схеми" і міжнародного проєкту розслідування корупції та організованої злочинності "Російські гроші, українська політика".

;

Також родина отримала під контроль 60% фірми "НЗНП Трейд", яка на той момент вже мала ліцензію на розробку Гавриківського нафтового родовища в Росії, за $1 тис. Між тим запаси цього великого родовища оцінюються в майже 137 млн т нафти.

І Новошахтинський завод нафтопродуктів, і "НЗНП Трейд" до того, як перейшли під контроль сімей Медведчука і Козака, належали російському мільярдерові Сергію Кислову.

"Завод, який дає мільйонні дивіденди і в який Кислов інвестував мільйони доларів, було продано компаніям Лавренюк і Марченко приблизно за $40 тис. Це майже даром", - зазначила в коментарі журналістам аналітик ГО "Центр протидії корупції" Антоніна Волкотруб, проаналізувавши документи.

За оцінками журналістів-розслідувачів, Новошахтинський нафтопереробний завод починаючи з 2014 року і до цього дня забезпечив сім'ям дивіденди в розмірі понад $100 млн.

Самі нардепи Медведчук і Козак не відповіли на запити журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дачі Медведчука пройшли обшуки

Рада нацбезпеки і оборони України 19 лютого запровадила санкції проти 19 юридичних і 8 фізичних осіб, зокрема російських бізнесменів, пов'язаних з поставками вугілля та інших енергоресурсів.

Під санкції потрапили лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук, його дружина Оксана Марченко та Наталія Лавренюк, яку називають цивільною дружиною нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції запроваджено за статтею про фінансування тероризму.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук і Козак у дні окупації Криму за безцінь отримали великий нафтовий бізнес - "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути