вівторок, 27 грудня 2016 19:58

Медведчук: Я вірю в реалізацію Мінських угод

Медведчук: Я вірю в реалізацію Мінських угод

Лідер громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук назвав звільнення "ДНР" двох українських полонених актом доброї волі.

В інтерв'ю ТАСС політик особливо підкреслив, що ні політичні амбіції, ні різні популістські заяви не повинні перешкодити процесу обміну полоненими.

"Виключно позитивно ставлюся до звільнення в односторонньому порядку двох жінок: Анжеліки Преснякової і Ольги Сворак, які раніше утримувалися в ОРДО і ОРЛО. Оцінюю це як крок доброї волі. Вважаю, що кожен, хто може допомогти звільненню наших громадян, повинен це робити", - заявив Медведчук.

За словами лідера "Українського вибору", щоб прискорити процес звільнення, пошуки можливостей і шляхів для цього ведуться в постійному переговорному режимі з керівництвом РФ і з представниками ОРДО і ОРЛО.

"Упевнений, що українська сторона повинна за всяку ціну звільнити наших громадян, і цьому не повинні заважати політичні амбіції і гучні популістські заяви, особливо тих, хто не має ніякого відношення до переговорного процесу. Свобода цих людей - не привід для торгу і встановлення будь-якого "обмінного курсу", - заявив лідер "Українського вибору".

Говорячи в цілому про ситуацію з обміном в році, що минає, Медведчук охарактеризував її як складну, але в той же час нагадав, що вдалося звільнити 24 людини, які знаходилися на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, а також 3 громадян України, які були засуджені на території РФ. У свою чергу українська сторона передала 36 осіб.

"Я вважаю, що звільнення 63 осіб, які змогли повернутися додому, до своїх родин, - це істотний результат, який можна і потрібно покращувати. Тим більше що підстави для цього є", - зазначив політик.

В даний час, за інформацією політика, українська сторона продовжує розшукувати 106 осіб, з яких встановлено точне місцезнаходження 55 утримуваних. Представники "ДНР" розшукують на території України 494 людини, "ЛНР" - 458.

"На території України з цих осіб встановлено місцезнаходження 616 затриманих", - уточнив Медведчук.

Політик також прокоментував "тотальну блокаду окупованих територій", про яку заявили представники ряду добровольчих батальйонів.

"Економічна блокада Донбасу, яка була введена в минулому році рішенням Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ), визнаються недійсними і не відповідає мінським угодами, що є міжнародно-правовим актом, затвердженим резолюцією Ради Безпеки ООН. Сьогодні необхідно не нагнітати ситуацію, дозволяючи радикалам зі збройних формувань незаконні витівки, спрямовані на відділення цих територій, що ще більше відштовхне жителів непідконтрольних територій від України, а також може призвести до гуманітарної катастрофи, яка торкнеться мільйони українців, що живуть там. Українська держава повинна захистити їх, зупинивши злочинні дії псевдопатріотів, які з точки зору кримінального законодавства України є відкритим сепаратизмом ", - сказав лідер" Українського вибору ".

Що стосується майбутнього Мінських угод, то, на думку Медведчука, вони будуть реалізовані, оскільки в українському суспільстві є величезний запит на світ.

"Я вірю в реалізацію Мінських угод, тому що в суспільстві є величезний запит на світ. За всіма соцопитуваннями головним сподіванням людей є встановлення миру. Альтернативи їм немає. Вони є єдиним варіантом для захисту територіальної цілісності та єдності України ", - підсумував політик.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук: Я вірю в реалізацію Мінських угод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути