Ексклюзиви
середа, 20 листопада 2019 12:32

Маємо доказову базу, щоб суд ООН визнав фінансування тероризму Росією - Зеркаль

Маємо доказову базу, щоб суд ООН визнав фінансування тероризму Росією - Зеркаль
Якщо Росія програє суд, понесе міжнародну правову відповідальність Фото: Центр журналистских расследований

Якщо Росія програє в суді ООН, то її на міжнародному рівні визнають країною, яка фінансувала тероризм. Це погіршить бізнес-відносини з США і надасть Україні можливість порушувати питання про компенсацію збитків.

Таку думку висловила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, пише Цензор.НЕТ.

Якщо Росія програє суд, понесе міжнародну правову відповідальність. Це може позначитися на її відносинах зі США.

"Росію визнають винною у фінансуванні тероризму. Росія себе позиціонує як головний борець з тероризмом. І США мають з нею співпрацювати чому? Тому що вони основний гравець на полі боротьби з тероризмом. А як можна співпрацювати з країною, яка фінансує тероризм? І в Конгресі є декілька проєктів, наприклад, щодо визнання Росії країною, що фінансує тероризм і заборони ведення з нею взагалі будь-яких бізнес-відносини", - сказала Зеркаль.

Простіше кажучи, це може призвести до припинення торгівлі між США і Росією. Після рішення суду Україна зможе говорити і про стягнення компенсацій.

"Звичайно, що ми не знаємо, де буде Росія у 2022 році, а де будемо ми, і що буде у світі. Але після рішення суду того ми ще можемо (я думаю, що і маємо) поставити запитання щодо компенсації за збитки у зв'язку з фінансуванням Росією тероризму на території України. Це питання ставиться після того, як встановлюються факти і визнаються дії порушення", - зазначила Зеркаль.

Компенсації стосуватимуться не тільки фінансування тероризму, а й расової дискримінації в Криму.

"Я більш ніж впевнена, що всі факти, які ми вкладали у меморандумі щодо расової дискримінації в Криму, також знайдуть своє підтвердження і будуть прийняті судом як порушення", - підтвердила Зеркаль.

Зеркаль пояснила, що після оголошеного у листопаді 2019 року рішення суду росіяни мають багато чого розповісти у своєму меморандумі: як вони попереджали і не допускали фінансування терористів на території України, як вони вели слідство, як вони переслідували тих, хто фінансував тероризм в Україні, як вони не допускали збирання фондів, як вони з нами співпрацювали в рамках міжнародної допомоги.

"Звичайно, що вони будуть говорити, що це взагалі не акти тероризму, що це у нас громадянська війна. Але все рівно їм треба буде наводити факти. Наприклад, щодо 53-ї бригади, яка завезла "БУК". Як вони розслідували це завезення "БУКу" в Україну, що вони зробили. Більше того, вони мають нам надати інформацію в своєму меморандумі, як вони розслідували заклики до фінансування, які були зроблені Зюгановим, Жириновським. Як вони розслідували і притягали до відповідальності їх. Як вони розслідували роль Шойгу в постачанні зброї в Україну", – наголосила заступниця міністра.

Вона підкреслила, що всі факти, які наведені не тільки в українському меморандумі, а й в доказовій базі, яка була разом із меморандумом подана до суду, – всі свідчать про те, що фонди збиралися, зброя постачалася, що 53-та бригада в'їхала на територію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеркаль розповіла про роль Пристайка та Єрмака у зовнішній політиці

"Є відповідне повідомлення Bellingcat, яке підтверджує все з усіма фактами. Є матеріали слідчої групи, яка розслідує збиття Боїнгу. Все це їм доведеться не просто коментувати, а наводити докази. Які виходять поза межі тільки скріншотів з їх пропагандистської машини", – підсумувала дипломатка.

Міжнародний суд ООН 8 листопада оголосив, що має юрисдикцію розглядати спір України проти Росії щодо застосування і тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Зараз ви читаєте новину «Маємо доказову базу, щоб суд ООН визнав фінансування тероризму Росією - Зеркаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути