четвер, 20 листопада 2008 09:55

Луценко образився на телеканал

Міністерство внутрішніх справ України розцінює як цілеспрямовану кампанію з дискредитації органів внутрішніх справ ряд сюжетів з циклу журналістських розслідувань, показані на одному з центральних телеканалів.

"Днями один з центральних телеканалів почав транслювати (як було анонсовано) цикл матеріалів власного журналістського розслідування про порушення законності з боку працівників правоохоронних органів відносно нібито безневинних громадян. Перші два матеріали з цього циклу свідчать, що так звані журналістські розслідування є цілеспрямованою кампанією, направленою на дискредитацію органів внутрішніх справ", - йдеться в заяві МВС, поширеній у середу.

У заяві згадується про сюжет з міста Прилуки Чернігівської області, де працівники відділу боротьби з організованою злочинністю нанесли смертельні тілесні ушкодження місцевому жителеві, затриманому за підозрою у скоєнні злочину. В іншому сюжеті розповідається про звинувачення ряду громадян у причетності до ряду вбивств і зґвалтувань, які мали місце у Пологовському районі Запорізької області, і застосуванні працівниками Київського райвідділу міліції Харкова до підозрюваного незаконних методів дізнання і слідства.

МВС відзначає, що в сюжетах наводяться коментарі ряду громадян, з яких можна зробити висновок про те, "що в міліції служать виключно нелюди і садисти".

МВС висловлює обурення "таким підходом до інформування громадськості про діяльність органів внутрішніх справ, який одночасно слід вважати маніпуляційним і тенденційним". У заяві відзначається, що всі наведені приклади неодноразово висвітлювали в ЗМІ, у тому числі і завдяки їх оперативному оприлюдненню відповідними підрозділами МВС.

По-друге, відзначають у МВС, відразу ж після інциденту в Прилуках були затримані не тільки чотири працівники підрозділу боротьби з організованою злочинністю, причетних до биття підозрюваного, але і притягнені до дисциплінарної відповідальності або звільнені із займаних посад їх керівники. У той самий час служба внутрішньої безпеки МВС активно сприяє розслідуванню кримінальних справ, порушених органами прокуратури щодо посадових осіб Пологовського і Київського райвідділів.

У МВС підкреслюють, що автор сюжетів (або його керівництво) виявили елементарну професійну некоректність, звернувшись у МВС і отримавши всю необхідну інформацію і коментарі, не обтяживши ебе їх наведенням, а обмежився матеріалами власного "розслідування". Крім того, МВС називає спекуляціями інформацію про погрози на адресу автора і здивоване "демонстративним ігноруванням МВС як структури, яка може не тільки забезпечити фізичний захист журналіста, але і сприяти встановленню і притяганню до відповідальності тих, хто йому загрожує".

"МВС України здатне достатньо кваліфіковано і відповідально розглянути звернення з приводу цих погроз і захистити журналіста від якого-небудь переслідування", - підкреслюється в заяві.

Як повідомлялося, в середу телеканал "1+1" звернувся з проханням в Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України забезпечити охорону авторові документального циклу журналістських розслідувань під назвою "Жерсть мундира" про зловживання співробітників Міністерства внутрішніх справ.

Служба безпеки України надала охорону зі співробітників спецпідрозділу "Альфа" у зв"язку з проханням каналу. У свою чергу в прес-службі Генпрокуратури повідомили, що звернення телеканалу буде розглянуто і "буде ухвалено законне рішення".

Зараз ви читаєте новину «Луценко образився на телеканал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути