Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2011 23:49

Литвин каже, що всі проблеми Ради через те, що її 20 років розбещували

Литвин каже, що всі проблеми Ради через те, що її 20 років розбещували

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що впроваджувати систему голосування Рада-3 потрібно внесенням змін до закону "Про регламент Верховної Ради".

Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

"В ідеалі, парламент повинен бути в певній опозиції до виконавчої влади. Тиснути, щоб виконавча влада збільшувала видатки. Будь-який уряд намагається менше видавати на видатки і заощаджувати на майбутнє. А парламент повинен примушувати уряд ці видатки збільшувати. Але робити це прийняттям законів, а не тиском. У нас сьогодні цю проблему особистого голосування зробили головною проблемою. Разом з тим, 20 років розбещували український парламент. Можна пригадати, як у 2000-му, 2001-му, 2002 роках депутати збиралися один раз на тиждень, щоб проголосувати. Решта днів у залі і президії сиділо кілька людей, обговорювали питання. Потім всі сходились, проголосовували скопом і знову розходились", - зазначив він.

Литвин також зауважив, що у опозиції була можливість введення сенсорної кнопки, коли вони були при владі.

"Опозиція наполягає на прийнятті цього питання, бо сподівається, щоб більшість не могла приймати рішення. Тут діє принцип: чим гірше, тим краще. Але вони розуміють, що позиція може помінятись. У 2008 ввели сенсорну кнопку. І тоді депутати від опозиції і голова Верховної Ради повертав документ без будь-якого розгляду. Коли були кульки "НАТО геть!", я запропонував вирішення тої ситуації, щоб голосування відбувалось відповідно до Конституції - персонально. Але цей пункт викреслили красивою хвилястою лінією. Сьогодні ситуація змінилась — знову йде критика. Тому я зареєстрував проект закону "Про внесення змін до регламенту і про введення сенсорної кнопки", - наголосив спікер.

Також Литвин пояснив, чому він відмовився від одноосібного рішення впровадження сенсорної кнопки.

"Тому, що юристи висловили застереження, що я не маю права вводити це рішення. До цього, коли діяла попередня Конституція, до рішення Конституційного суду у голови ВР було право організовувати роботу парламенту. Якби я мав право організовувати роботу ВР, як це було у мого попередника, то я мав би право прийняти це рішення одноосібно. Зараз на будь- яке рішення, будь-який крок мені потрібно отримати схвалення регламентного комітету", - поскаржився спікер.

Нагадаємо, Верховна Рада відмовилася впроваджувати систему "Рада-3", яка забезпечує персональне голосування народного депутата. За відповідну постанову проголосували лише 222 нардепи.

Зараз ви читаєте новину «Литвин каже, що всі проблеми Ради через те, що її 20 років розбещували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути