Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2007 09:07

Кузьмуку подобається Національна гвардія, але без Ющенка

У країнах Європи силові структури напряму не підпорядковуються главі держави. Про це учора в ефірі "5-го каналу" заявив віце-прем"єр-міністр України Олександр Кузьмук, коментуючи ініціативу Президента України Віктора Ющенка про перейменування Внутрішніх військ у Національну гвардію та перепідпорядкування цієї структури особисто главі держави.

"Європейська практика свідчить, що главі держави напряму жодна силова структура не підпорядковується", - сказав Кузьмук.

Він повідомив, що аналогічні структури внутрішніх військ у Європі – гвардія, карабінери, жандармерія – мають різне підпорядкування – Мінюсту, Міноборони, або МВС. При цьому Кузьмук додав, що глава держави через ці міністерства управляє вищезазначеними підрозділами.

Кузьмук наголосив, що в Україні "все" підкоряється Президенту, за виключенням Церкви, і справа полягає в тому, через які державні органи він керує всіма процесами в державі.

На його думку, ця ініціатива є "ситуативним бажанням Президента". При цьому він додав, що силові структури необхідно розвивати, а не перепідпорядковувати залежно від того, хто при владі.

Кузьмук переконаний, що для того, щоб не повторювалися такі події, як захоплення Генеральної прокуратури України, в державі має бути стабільність, щоб Президент керував на підставі рішень Ради національної безпеки та оборони через уряд.

Він зазначив, що на сьогодні на Внутрішні війська покладено виконання 9-ти завдань – від охорони громадського порядку, охорони стратегічних об"єктів та дипломатичних представництв до конвоювання.

Відповідаючи на запитання, чи підтримує він перейменування Внутрішніх військ, Кузьмук сказав: "Я як колишній командувач Національної гвардії таку ідею підтримав би". За його словами, назва "Внутрішні війська" є рудиментом Радянського союзу, а Національна гвардія в свій час увійшла в історію як структура, яка повністю виконала покладені на неї завдання.

Зараз ви читаєте новину «Кузьмуку подобається Національна гвардія, але без Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути