середа, 26 вересня 2007 19:35

Конституційний суд після виборів переоберуть: Секретаріат Президента

Заступник голови Секретаріату Президента України Ігор Пушкін вважає, що після дострокових виборів Верховної Ради України було б доцільно сформувати новий склад Конституційного Суду.

Як повідомляє прес-служба Президента, про це він заявив, коментуючи сьогоднішню відмову КС розглядати президентське уявлення про визнання неконституційним положень Закону "Про вибори народних депутатів України", які регламентують порядок голосування громадян, що виїжджають за межі країни.

Пушкін відзначив, що в Конституційному Суді продовжує широко застосовуватися практика "свідомого блокування засідань, що у котрий раз доводить неефективність і політичну заангажованість цього органу".

За його словами, Голова держави вважає, що виключення із списків виборців осіб, які за три дні до голосування перетнули державний кордон, але прикордонна служба не подала в дільничні комісії відомості про їх повернення, обмежує право людини вільно обирати і бути вибраним в органи державної влади. "Порушене в клопотанні Президента питання є украй важливим, тому що стосується захисту має рацію і законних інтересів українських громадян. Особливо це актуально якраз напередодні позачергових виборів", - відзначив заступник голови Секретаріату.

Пушкін повідомив, що сьогодні це уявлення повинне було б розглядатися в Конституційному Суді. Проте засідання було фактично зірване через штучно створену відсутність кворуму, оскільки декілька суддів КС від колишньої парламентської коаліції не з"явилися із-за раптового погіршення самопочуття, відзначив він.

Заступник розділу Секретаріату Президента також нагадав, що до недавнього часу КС більше року не ухвалював ніяких рішень, яких так чекало суспільство і держава. "Конституційний Суд, по суті, працював факультативно. Проте така бездіяльність стоїть дуже недешево: лише у 2006 році конституційна пауза вимела з казначейства майже 38 мільйонів гривень. Платники податків повинні знати, що коштує професійна апатія КС", - вважає Пушкін.

Він також відзначив, що нинішній склад Конституційного Суду вже давно втратив довіру і пошану як владних інститутів, так і суспільства. "Просочений конфліктами і корупційними скандалами, такий, що діє по політичних, а не правовим мотивам, КС потребує невідкладного оздоровлення. Одним з таких реанімаційних заходів повинно було б стати відгук всіх суддів КС тими органами влади, які їх призначали. Це варто зробити відразу після виборів 30 вересня, щоб після обрання нового парламенту і формування нового уряду відкрити незаплямлену сторінку в роботі Конституційного Суду", - переконаний заступник розділу Секретаріату Президента, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд після виборів переоберуть: Секретаріат Президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути