Ексклюзиви
четвер, 08 серпня 2019 11:38

Коаліція треба не Зеленському, а олігархам – Луценко
5

Олігархи завели своїх людей у Верховну Раду майже через усі фракції. Їм потрібна коаліція, щоб легалізувати вплив. Тому намагатимуться створити навіть формальну більшість. Задля співпраці зі "Сугою народу" нардепи з інших фракцій будуть готові на великі поступки.
Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає народний депутат VIII скликання 40-річний Ігор Луценко. Спілкуємося у столичному ресторані "Чача". Він приїздить на мотоциклі.

Балотувався у Верховну Раду на окрузі №154 на Рівненщині. Зайняв третє місце.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Ігор ЛУЦЕНКО: "Злиті справи тих, хто фінансували антимайдан, бандитів.  Зараз побачимо, як на це все буде дивитися новий генпрокурор"
Ігор ЛУЦЕНКО: "Злиті справи тих, хто фінансували антимайдан, бандитів. Зараз побачимо, як на це все буде дивитися новий генпрокурор"

Як ваші враження від виборів?

Нічого несподіваного. Правляча формація у парламенті поки що не з'явилася. Підбивати підсумки зарано.

Колись потужні політсили програли. Які висновки мають зробити?

На виборах грають роль бренд і гроші. Так було й раніше. Єдина різниця - зараз один бренд дуже потужний. Але це швидко мине. Бо у деяких випадках навіть цей бренд перемогли гроші. Наприклад, Антон Яценко (тричі депутат ВР, член депутатської групи "Відродження", якого називають хрещеним батьком тендерної мафії. - Gazeta.ua) зайшов у парламент, бо дуже "засівав".
Виняток – Ігор Гузь. Він без особливих зашкварів, розумно працював з виборцями, тому пройшов.

Можна спрогнозувати, як розвиватимуться події?

Потрібно розуміти, якою буде коаліція. Серед цих 254 осіб (нардепів від "Слуги народу". – Gazeta.ua) є різні люди. Мають пройти шлях самовизначення.

Українці не повірили у вищі цінності. Сказали: "Нам це не потрібно", і натиснули зелену кнопку

Які нові технології застосовували під час кампаній?

Зіграв серіал. Підозрюю, його задумали як допоміжну технологію. Але українці вибрали це політичним мейністрмом. Не повірили у вищі цінності, як такі. Сказали: "Нам це не потрібно", і натиснули зелену кнопку.

У чому причина?

Здебільшого - п'ятому президентові. Він приватизував ідеї патріотизму, самопожертви, націоналізму і дискредитував їх.

Ви порівнювали роботу на окрузі з пеклом. Чому?

Це якщо порівнювати зі списком. Тут маєш бути сам собі начальником штабу, піарником і всіма іншими. Це великий досвід.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Ігор ЛУЦЕНКО: "На виборах грають роль бренд і гроші.  Але це швидко мине. Бо у деяких випадках навіть цей бренд перемогли гроші"
Ігор ЛУЦЕНКО: "На виборах грають роль бренд і гроші. Але це швидко мине. Бо у деяких випадках навіть цей бренд перемогли гроші"

У чому успіх появи Партії Шарія? Для багатьох їхній рейтинг став несподіванкою.

Його серйозно підтримували з Росії – перш за все вигнанці. Маю на увазі Клименків-Клюєвих. Основний фактор, який дозволив йому вистрілити – Шарій зайняв нішу проросійської нової сили.
На щастя, таких партій у нас поки що мало. Старі, типу Медведчука, не здатні захопити молодь. Вони прогнозовані, мають шлейф гріхів, за які їх ненавидять, але голосують через силу. Модерна ж проросійська сила, навпаки, нав'язуватиме прогресивними методами погані ідеї. Це може завести нас ментально в імперію.

У нас було 50 відсотків тіньової економіки, зав'язаної на державних чиновниках. Зараз цей сектор завмер

На якому етапі країна зараз?

Завмерло все. У нас традиційно було 50 відсотків тіньової економіки, зав'язаної на державних чиновниках. Зараз цей напівкорумпований сектор завмер. Нема транзакцій. Люди в очікуванні: хто буде новими смотрящими, які правила запровадять?
Президента ще днів 50 не буду критикувати. Він перевантажений. Не може адекватно реагувати. Тому рулять інші. Перш за все – керівник офісу Андрій Богдан. Наприклад, феєричний законопроект про люстрацію. Зеленський такого не міг придумати.
Так, питання люстрації потрібно впорядкувати. Але такий цинічний законопроект президент не мав би подавати.

Для чого це роблять?

Біля президента працюють фахові люди, які краще розбираються у технологіях позитиву. Вони 5 років можуть успішно протриматися. Сказали: "Зробимо їх" - усіх без розбору. А народ справді хоче послати усіх геть. Навіть найбільш просунуті представники суспільства не заморочуються аналізом: хто гідний лишитися.
Прошу провидіння, щоб народ не був покараний за величезну помилку, коли "з водою вихлюпнули дитину". Виборці також відповідальні за те, що відбувається.

Відчайдушно намагаються вижити. Це стосується всіх силовиків

Що відбувається в антикорупційних структурах — НАБУ, САП, НАЗК?

Вони відчайдушно намагаються вижити. Це стосується всіх силовиків — хочуть показати свою значимість, надувають щоки. Їхня подальша доля буде предметом розмови Міжнародного валютного фонду, Зеленського, західних посольств. Україна не вирішує такі питання. Посол дозволяє собі казати, що такий посадовець у вас поганий, ви його поміняйте (Хюг Мінгареллі, глава представництва ЄС в Україні заявив, що проблеми у роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури пов'язані з її керівником Назаром Холодницьким. – Gazeta.ua). Це руйнування дипломатичних принципів, неповага до держави.

А можете пояснити, що сталася в Окружному апеляційному суді?

Артему Ситнику впаяли два протоколи за корупцію. Це те, що на Рівненщині за 100 тисяч відпочивав. І зараз він руйнує роботу суду, щоб не можна було розглянути ці протоколи. Сергієві Горбатюку нова влада поставила питання: "Друже, голубе сизий, чому нічого не розслідувано по Майдану?" Я ще в 2016 році писав, коли Юрій Луценко прийшов, що з Горбатюком треба щось робити. Він непогана людина, нехай очолює відділ, але не цілий департамент важливих справ. Луценко вирішив — буде громовідводом. Ну, тепер він відвів грім... Скооперувалися з Ситником.
Так, ці судді негідники. Їх треба ганяти поганими ганчірками, але так само треба гнати "товаришів", які зараз імітують правоохоронну діяльність.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Ігор ЛУЦЕНКО: "Президента ще днів 50 не буду критикувати. Він перевантажений. Не може адекватно реагувати. Тому рулять інші"
Ігор ЛУЦЕНКО: "Президента ще днів 50 не буду критикувати. Він перевантажений. Не може адекватно реагувати. Тому рулять інші"

Як перезапустити роботу антикорупційних органів?

Боротьби з корупцією за допомогою новостворених органів нема. Вони чотири роки працюють — результату практично нуль. І справа не в Антикоруційному суді.

А в чому?

Вузьке місце у слідстві. Слідство — це Ситник, Холодницький, ДБР. Та якщо говоримо про боротьбу з корупцією, треба окремі антикорупційні органи ліквідувати.
Я НАБУ приєднав би до ДБР як окремий департамент "слідство", Генпрокуратуру злив із САП.
Але треба розуміти, що боротьба з корупцією полягає не тільки в кримінальному переслідуванні корупціонерів. Це, перш за все, скасування незаконних схем, за якими працює корупція.
Питання в тому, що це нині не є компетенцією української держави, законодавчо держава відмовилася від цієї функції. Повернення функціоналу нагляду за законністю залежить зараз від іноземних партнерів. Нас ніхто не питає. Тому топ-корупціонери мають нахабність поводити себе так, як поводять.

У них є імунітет.

Так-так, у них є неформальний глибинний імунітет, дужче депутатського.

Будь-який прокурор з юридичною освітою - це краще, ніж без неї

Наскільки Рябошапка відповідає вимогам, які стоятимуть перед Генеральною прокуратурою найближчим часом?

Рябошапка ніколи не був поруч із прокуратурою, не знає, що це таке. І в мене є сумніви, що його освіта може компенсувати відсутність досвіду роботи саме прокурора. Хоча будь-який прокурор з юридичною освітою - це краще, ніж без неї. Бо інакше це деморалізує прокуратуру. Тому, десь там, на великій шкалі, Рябошапка кращий за нинішного генпрокурора. Та чи буде здатний сам керувати? Сумніваюся. Думаю, буде якась прокурорська семибоярщина.

Ви зачіпали тему злочинів проти Майдану. Чому ніхто не покараний?

Свідомо поставили в керівництво розслідування людей, які є або ручними, або такими, що завалять роботу. Була така кадрова політика. Виділяли великі ресурси на розслідування. Але керівники не змогли організувати процес, і все розсипалося.
Наприклад, у моєму провадженні слідчий ходив у спортзал у робочий час. Другий - на мотоциклі катався. Тобто вони прекрасно жили. Розслідування нібито йдуть, а вони нічого не роблять, і з них ніхто й не питає.
А інші моєю справою шантажували Віталія Захарченка (екс-міністр внутрішніх справ. Його підозрюють у злочинах проти людяності під час Майдану. – Gazeta.ua). Він причетний до мого викрадення. Був співвласником "112-Україна".

У Юрія Луценка не було бажання довести справи до кінця?

Щоб це зробити, Юрію Луценку треба було нажити ворогів, зі всіма посваритися. Але ж краще дружити. Отримувати преференції в обмін на те, що справи спускаються на гальмах.

Є шанси, що ці справи дійдуть до суду?

Якщо все так буде, як зараз, то є шанс на покарання 10 процентів винних у насильницьких злочинах. Ми боремося за ці 10 відсотків.
Злиті справи тих, хто фінансували антимайдан, бандитів.
Зараз побачимо, як на це все буде дивитися новий генпрокурор.

Розслідування майданівський справ залежить президента. Тобто від кадрів, які він розставить

Тобто багато залежить від нової влади?

Розслідування переходить у ДБР. З листопада прокуратура втрачає слідство. Тож усе залежить від президента, тобто від кадрів, які він розставить.
Важливо, яку позицію займе Аваков, котрий покриває частину злочинців.

А є шанси, що він залишиться?

Безумовно, він віце-прем'єром хоче стати. За це йде шалена боротьба.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Ігор ЛУЦЕНКО: " Боротьба з корупцією полягає не тільки в кримінальному переслідуванні корупціонерів. Це, перш за все, скасування незаконних схем, за якими працює корупція"
Ігор ЛУЦЕНКО: " Боротьба з корупцією полягає не тільки в кримінальному переслідуванні корупціонерів. Це, перш за все, скасування незаконних схем, за якими працює корупція"

Багато розмов було про судову реформу. Як її зрушити з місця?

Реформи не було. Було намагання построїти суддів. Зараз почнуть заново. На місці Богдана, щоб поставити під свій особистий контроль судову гілку влади, я б заново ініціював люстрацію суддів і конкурси.
Але насправді потрібні зміни Конституції, щоб судова влада стала незалежною.
Ми мусимо вибирати три незалежні одна від одної гілки влади: парламент, президента і суддів.

Як розвиватиметься справа колишнього "регіонала" Олександра Єфремова?

Я прогнозував, що після виборів його випустять. Так і сталося.
Єфремову не пощастило. Він потрапив під роздачу Юрія Луценка і сидів у СІЗО, віддувався за всіх. Жоден інший регіонал такої долі не мав. Те, що його випустили – погано, але логічно. Справи проти нього в напірозваленому стані.

Що він робитиме, коли його випустять?

Думаю, відпочиватиме. У Медведчука його не ждуть.
Він десь недалеко від мене живе. Буде у Sportlife знову ходити.

З чим пов'язана активність колишнього заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова?

Портнов – це "рішала". Зараз знову настав його час. Поєднує це з медійністю, блогерством. Його теж не чекають у жодному політичному проекті, його функція – зробити найбруднішу роботу.

Будь-хто зараз може ображати Майдан - бо немає кому вступитися. Морально в очах народу всі авторитети знищені

Він обезцінює всі досягнення Революції гідності у своїх заявах. Заробляє якісь бонуси?

Він завжди плювався у бік Майдану. Але досягнення Революції гідності обезцінив Порошенко. Зробив себе голосом Майдану, патріотизму, війни, чесності, мужності, українського духу. І дискредитував це все, забравши з собою в політичну могилу. Будь-хто зараз може ображати Майдан - бо немає кому вступитися. Морально в очах народу всі авторитети знищені.

Може з'явитися людина, яка ці цінності буде відстоювати?

Будемо сподіватися. Погані часи для появи такої людини. Зараз часи акторів.

Що означає монобільшість у Верховній Раді?

Я пам'ятаю ще групу 239. Це була група комуністів у Верховній Раді (офіційна назва – "За Радянську суверенну Україну", комуністична більшість у Верховній Раді першого скликання в червні 1990 – серпні 1991 років. - Gazeta. ua). Будуть формувати щось приблизно таке, як задумувала свого часу Комуністична партія — коли парламент був майже на 100 відсотків фейковий. Іншої ролі для депутатів із монобільшості ніхто не передбачає.

Вони готові до цієї ролі?

Частина з них точно не готова. Думаю, будуть бунти. Питання, як із ними справлятимуться.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Ігор ЛУЦЕНКО: "Кличко налаштований на боротьбу. І тепер союзниками стали, фактично, запеклі його вороги"
Ігор ЛУЦЕНКО: "Кличко налаштований на боротьбу. І тепер союзниками стали, фактично, запеклі його вороги"

Сьогодні обговорюється питання опозиції. Хто це буде і чим вони займатимуться у парламенті?

Цікава і прикра ситуація у тих, хто виборцям говорив про свою роботу в уряді і реалізацію ідей. Вони виявилися непотрібними.

Як ділитимуть посади?

"Слуга народу", можливо, і даватиме якісь комітети, віце-спікера опозиції дадуть.
Є питання, як домовлятимуться олігархи. Вони завели своїх людей через усі фракції. Тому намагатимуться створювати можливо навіть формальну коаліцію, щоб легалізувати вплив.
Зеленському коаліція непотрібна, а олігархам треба.

Триває протистояння між Віталієм Кличком та Офісом президента. Чому влада хоче розділити повноваження мера і голови КМДА?

Тому що у Зеленського не впевнені, що виграють вибори в Києві. Це єдина причина, чого почали цю катавасію. Як Янукович, хочуть взяти Київ адміністративно-кулуарними способами. Видумають оцей тиск на Кличка, щоб домовитися з ним і якось перепланувати потоки в Києві під себе. Навіть бажану цифру озвучили – 20 млн на рік.
Кличко налаштований на боротьбу. І тепер союзниками стали, фактично, запеклі його вороги. Навіть хто кричав: "Кличка треба посадити", тепер кажуть: "Кличка треба посадити, але те, що робиться стосовно нього, це – безпрєдєл". І я оцінку теж вражаю, що це беспредел і обмеження прав киян. Немає законної підстави ставити на голову КМДА когось, окрім Кличка — так роз'яснив Конституційний суд, так прописано у законі.

Зараз ви читаєте новину «Коаліція треба не Зеленському, а олігархам – Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути