середа, 11 червня 2008 19:09

Інфляція за підсумками 2008 р. складе не менше 21%, - експерт

Прогноз інфляції 15-16% до кінця року, озвучений заступником голови Національного банку Олександром Савченком, є заниженим. За оцінкою аналітиків інвестиційної компанії Foyil Securities, мінімальний приріст індексу споживчих цін за підсумками 2008 р. складе 21%.

"Уповільнення інфляційної динаміки в травні, головним чином обумовлено уповільненням зростання цін на продукти харчування з 5,2% в квітні (до березня поточного року) до 1,9% в травні (до квітня поточного року). Проте, з початку поточного року індекс цін на продукти харчування виріс до 22,7% (за 5 місяців 2008 р.), а в річному вимірі - до 48,5% (травень 2008 р. до травня 2007 г). Ми прогнозуємо зростання компоненту індексу споживчих цін (ІСЦ) - продукти харчування - за підсумками року на 27% (грудень 2008 р. до грудня 2007 р.), допускаючи дефляцію в літні місяці поточного року у зв"язку з високими очікуваннями урожаю поточного року", - відзначив аналітик Foyil Securities Олександр Шкурпат.

На думку експерта, в другому півріччі вплив зростання цін на продукти харчування на загальне зростання ІСЦ буде менш вагомим. Основний внесок в підвищення рівня цін в другому півріччі привнесе зростання цін на оплату житлово-комунальних послуг.

Жорстка монетарна політика, що проводиться НБУ з початку поточного року, зіграла значну роль в уповільненні інфляції. Втім, не дивлячись на заяву НБУ про необхідність додатково обмежити об"єм гривні в обороті, в другому півріччі вірогідне пом"якшення його дії на фінансову систему.

"Ми вважаємо, що ревальвація гривні в останній декаді травня послужить основним чинником уповільнення червневого значення індексу споживчих цін (до травня 2008 р.) до рівня нижче 1%. Проте, НБУ в другій половині 2008 р., ймовірно, буде вимушений пом"якшити монетарну політику, що проводиться, щоб не допустити значного уповільнення зростання ВВП - нижче 5% в 2008 р.", - відзначив О.Шкурпат.

Таким чином, враховуючи очікування підвищення ЖКГ тарифів, а також вірогідне пом"якшення поточної монетарної політики НБУ, Foyil Securities зберігає поточний прогноз інфляції на 2008 р. на рівні мінімум 21%, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція за підсумками 2008 р. складе не менше 21%, - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути