понеділок, 09 травня 2022 09:08

Спецтема: Війна Росії проти України

"Хрещатик побачить парад перемоги України" - Зеленський звернувся до українців

"Хрещатик побачить парад перемоги України" - Зеленський звернувся до українців
Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців 9 травня. Він заявив, що Україна переможе , а в українців буде два Дні перемоги. Натомість Росія залишиться без жодного. Фото: Офіс президента

Ми б'ємося за свободу для своїх дітей, а отже, переможемо.

Ми ніколи не забудемо те, що зробили наші предки в Другій світовій війні, у якій загинуло понад вісім мільйонів українців. Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення до українців 9 травня.

"24 серпня 2021 року усією країною ми відзначали 30-річчя нашої незалежності. Хрещатиком ішли наші військові, захисники, техніка. У небі летіла наша "Мрія". Немає нічого небезпечнішого, ніж підступний ворог, але немає нічого отрутнішого від удаваного друга", - каже Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Травневе побєдобєсіє Росії може стати останнім" - погляд Віктора Бобиренка

Президент наголосив, що це війна не двох армій. Це війна двох світоглядів.

"Варварів, які обстрілюють музей Сковороди й вірять, що їхніми ракетами можна знищити нашу філософію. Вона їх дратує, вона їм чужа, вона їх лякає", - каже він.

"Наша філософія в тому, що ми вільні люди, які йдуть своїм шляхом", - зазначив Зеленський. Він додав, що українці не віддадуть ворогу ані клаптика своєї землі.

"Сьогодні ми відзначаємо День перемоги над нацизмом. І нікому не віддамо ані клаптика своєї історії. Ми пишаємося нашими предками, які разом з іншими народами у складі антигітлерівської коаліції перемогли нацизм. І ми нікому не дамо анексувати й привласнити цю перемогу", - наголошує він.

Зеленський каже, що Росія мріяла, щоб українці відмовилися відзначати 9 травня й перемогу над нацизмом. Щоб слово "денацифікація" дістало шанс.

Додає, що мільйони українців боролися з нацизмом і пройшли довгий і важкий шлях. Вигнали нацистів із Луганська, із Донецька, звільнили від окупантів Херсон, Мелітополь, Бердянськ та інші міста України.

"У День перемоги над нацизмом ми боремося за нову перемогу. Шлях до неї важкий, але ми не сумніваємося, що переможемо. У чому наша перевага над ворогом? Ми розумніші на одну книжку. Це підручник з історії України", - наголосив він.

Додав, що українці не знали б горя, якби всі наші вороги вміли читати й робити правильні висновки.

"24 лютого Росія почала наступ на ті самі граблі. На них наступає нога кожного окупанта, який приходить на нашу землю. Ми пережили різні війни, але всі вони мали один фінал. Нашу землю засівали кулі й снаряди, але жоден ворог не зміг пустити тут коріння", - каже.

Зеленський наголосив, що вільний дух українців неможливо скувати.

"Немає окупанта, який зможе прижитися на нашій землі. Нема кайданів, які можуть скувати наш вільний дух. Нема загарбника, який зможе панувати над нашим вільним народом. Рано чи пізно ми перемагаємо, бо це наша земля", - підкреслює.

Він наголосив, що зовсім скоро в Україні буде два Дні перемоги. А в когось не залишиться жодного.

"Бо хтось воює за батюшку царя, за фюрера, партію і вождя, а ми - за Батьківщину. Ми ніколи не воювали проти когось. Ми завжди воюємо за себе. За свою свободу й незалежність. Перемогли тоді. Переможемо й зараз. І Хрещатик побачить парад перемоги України! З Днем перемоги над нацизмом!", - підкреслив президент.

9 травня в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Згадують жертв 1939-1945 років. До 2016-го святкували радянський День Перемоги. Його ідеологічною основою було завершення радянсько-німецького протистояння, яке називали "Великою вітчизняною війною".

Зараз ви читаєте новину «"Хрещатик побачить парад перемоги України" - Зеленський звернувся до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути