Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 11:37

Хорошковський звинуватив "Нафтогаз" у контрабанді. Його пророкують у прем"єри

Державний митний комітет порушив кримінальну справу за фактом увезення в Україну 5,515 млрд куб м газу, фактично звинувативши в цьому лояльний голові уряду менеджмент НАК "Нафтогаз України", пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні газети опинилася постанова в. о. начальника Енергетичної регіональної митниці про порушення кримінальної справи за фактом контрабанди невстановленими особами природного газу в Україну, датована 8 квітня.

У документі вказується, що в період із 1 січня по 5 квітня цього року на територію України було поставлено 5,515 млрд куб.м газу на суму 4,999 млрд грн без митного оформлення.

Ці дії можуть бути кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу ("контрабанда"), говориться в документі. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 7 років з конфіскацією предметів контрабанди.

Копія даної постанови була спрямована прокурору Києва Євгену Блажівському, який підтвердив її одержання. "Справа знаходиться в слідчому відділі Служби безпеки України в місті Києві. Ведеться розслідування. Важко прогнозувати, коли вона завершиться. Подібних справ раніше не було", - повідомив Блажівський.

НАК "Нафтогаз України" із листопада минулого року постачає газ теплокомуненерго, не маючи угод із "УкрГаз-Енерго" і "РосУкрЕнерго" на його купівлю, визнавав раніше глава НАК Олег Дубина. З початку січня НАК постачає газ ТКЕ, проводячи його добір із підземних газосховищ. Газ, що постачається в ПСГ РУЕ, НАК не розмитнювала.

По суті, газу було розмитнено менше, ніж відібрано зі сховищ, каже керівний партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов. "Факт контрабанди очевидний, і Держмитниця була зобов"язана порушити кримінальну справу", - вважає він.

Але Енергетична митниця відслідковує газовий ринок у режимі онлайн, зазначає гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін. "І таку справу митниця повинна була порушити якщо не одразу, то принаймні за підсумками січня-лютого. Той факт, що вона з"явилося тільки в квітні, дивує", - каже Коровін.

У середу в НАК постанову Енергетичної регіональної митниці офіційно коментувати не стали, але пізніше по телефону співробітник прес-служби НАК Ілля Саввин неофіційно повідомив, що даної постанови не існує: "Цей документ – підробка. У мене є особистий контакт із Валерієм Хорошковським".

Той факт, що розслідування схеми постачань газу в Україну почалося тільки зараз, може мати і політичну складову.

"Можливо, у тому числі і тому Валерій Хорошковський (голова Держмитниці) заслужив похвалу президента Віктора Ющенка. Звісно, це рішення не на користь лояльного прем"єр-міністру Юлії Тимошенко керівництва НАК "Нафтогаз України". Тому не дивно, що Хорошковського все частіше називають можливим кандидатом у прем"єр-міністри поряд із Юрієм Єхануровим", - вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Хорошковський звинуватив "Нафтогаз" у контрабанді. Його пророкують у прем"єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути