Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2020 12:45

Голова КС: Ситник - заручник ситуації, був призначений неконституційним способом

Голова КС: Ситник - заручник ситуації, був призначений неконституційним способом
Брифінг голова КС зібрав у п'ятницю.

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький вийшов до журналістів на брифінг.

"Мені було доручено від імені суддів зустрітися з президентом і донести детальну інформацію. Ця зустріч планувалася, але чомусь не відбулася. А говорити є про що", - сказав він.

"Суд, визнаючи неконституційними певні положення, десь іде на компроміс, щоб не розвалити систему і зберегти створені органи. Ми вважаємо, що вони побудовані правильно.

Ситник (директор НАБУ. - Gazeta.ua) - заручник ситуації. Він був призначений неконституційним способом із перевищенням повноважень. Нехай вибачить мені Петро Олексійович Порошенко, тому що він призначав...

Напевно, ці огріхи, які є в антикорупційному законодавстві, з'явилися в післяреволюційний період за необхідності. Але зараз такої потреби немає, країна не може жити з частково чи повністю неконституційними законами", - заявив голова КС.

Щодо Вищого антикорупційного суду Тупицький сказав: "У чому проблема? Не знаю, яке рішення прийме суд, але з попередніх усних слухань основне питання полягає в тому, чи це спецсуд чи спеціалізований. Якщо спецсуд - він неконституційний. Якщо спеціалізований - немає питань. Все одно забезпечується перегляд його рішень Верховним судом.

Але залишатися у неконституційному просторі... Є Європейський суд урешті-решт. Є зобов'язання держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відправимо суддів-зрадників до Ростова" - громадськість зібралася під Конституційним судом

"У провадженні суду є справа про так звану люстрацію. У суспільстві неоднакове ставлення до цього. Це питання досі вибухонебезпечне. Можливо, тому Конституційний суд так довго його розглядає. Просто мовчить, нічого не каже. Але настав час поспілкуватися.

У КС є судді, які були активними учасниками Майдану. Європейський суд сказав, що занадто велике коло державних службовців підпали під люстрацію, його треба звузити. Треба вирішувати щось.

Коли ми обговорюємо на закритому засіданні, то у людей, які були на Майдані, продовжує серце горіти полум'ям. І знову справа відкладається", - заявив Тупицький.

Також голова КС розповів, що зустрічався із послами країн "Великої сімки".

"Я не почув від жодного з послів "Великої сімки", що вони не поважають рішення Конституційного суду. Вони погодилися із тим, що закони повинні бути конституційними", - сказав суддя.

У серпні Конституційний суд визнав неконституційним указ президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро. У рішенні суду зазначено, що призначивши директора НАБУ 2015 року, президент Петро Порошенко перевищив свої конституційні повноваження.

У вівторок стало відомо, що КС визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за невірогідне декларування.

У НАЗК заявили, що через рішення КС закриють реєстр електронних декларацій.

Через це президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО, де йшлося про загрози національній безпеці.

Тим часом у ЄС заговорили про призупинення безвізу.

Зараз ви читаєте новину «Голова КС: Ситник - заручник ситуації, був призначений неконституційним способом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути