Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 09:09

Галасюк розкритикував урядовий законопроект про інвестдіяльність

Галасюк розкритикував урядовий законопроект про інвестдіяльність
Заступник лідера Радикальної партії з економічної політики Віктор Галасюк розкритикував урядовий законопроект щодо стимулювання інвестиційної діяльності. Фото: Радіо Свобода

Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк жорстко розкритикував урядовий законопроект щодо стимулювання інвестиційної діяльності. На його думку, цей законопроект не враховує інтересів вітчизняних промисловців та підприємців. Про це він написав на сторінці у Facebook.

"Для чого МЕРТ внесло законопроект 8124 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні"? Для формальної підгонки показників України в рейтингу Doing Business! У грантожерів своє бачення економічних реформ. І схоже думка українських промисловців, підприємців та лідерів місцевого самоврядування їх не дуже й цікавить. Законопроект вносить зміни до 44 (!) законів абсолютно різних за природою та сферою регулювання. Це як змішати в одному блюді суп, торт, котлети, компот та молоко і назвати це комплексним обідом!", - обурюється заступник лідера Радикальної партії з економічної політики.

Він зазначив, що Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) чітко наголошує на недоцільності такого підходу: "Об'єднання в одному законопроекті питань з різних сфер правового регулювання суттєво ускладнює роботу над проектом у Верховній Раді України, оскільки комітети Верховної Ради України, в яких ведеться необхідна підготовча робота щодо законопроектів, мають чітко визначені предмети відання за сферами правовідносин, а згаданий проект не можна однозначно віднести до предмету відання одного Комітету Верховної Ради України. У зв'язку з цим їх робота над "непрофільною" частиною проекту, як правило, є малоефективною, що негативно відображається на якості відповідних законів".

Посилаючись на висновки ГНЕУ, заступник лідера Радикальної партії з економічної політики підкреслив, що Головне науково-експерте управління вважає неприйнятною пропозицію про запровадження права довірчої власності у запропонованому законопроектом вигляді: "Слід відмітити, що більшість науковців у сфері юриспруденції, причому не тільки українських, дотримуються позиції про те, що рецепція довірчої власності як інституту системи англо-саксонського (прецедентного) права у систему романо-германського (континентального) права є сумнівною, а ефективність від неї буде вкрай низкою".

Також, закон робить необов'язковою оцінку для відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними ділянками у бухгалтерському обліку відповідно до законодавства України, передбачає розмиту та неоднозначну процедуру присвоєння адрес об'єктам будівництва, передбачає скасування пайових внесків на розвиток інфраструктури.

"Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради: "за результатами розгляду у першому читанні - законопроект доцільно відхилити. Вважаю такий висновок обґрунтованим та єдино вірним! Хто в Мінекономрозвитку понесе відповідальність за цей недолугий законопроект (який є "реінкарнацією" відкликаного раніше ЗПУ №6540) та витрачені на нього ресурси? Україні потрібне реальне поліпшення бізнес-клімату, а не ця штучна "підгонка" та імітація!", - підкреслив голова парламентського комітету.

Зараз ви читаєте новину «Галасюк розкритикував урядовий законопроект про інвестдіяльність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути