середа, 18 квітня 2007 11:47

Європа на боці Ющенка. Проект резолюції ПАРЄ

Європа на боці Ющенка. Проект резолюції ПАРЄ
У Раді Європи розповсюджено проект резолюції, за який її Парламентська Асамблея голосуватиме в четвер за результатами дискусії "Функціонування демократичних інституцій в Україні".

Авторами документу є доповідачі моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен і Ренате Вольвенд.

"Триваюча політична нестабільність є результатом сиситематичної нездатності українських урядів провести ґрунтовні правові, адміністративні та економічні реформи. Досі не були завершені і правові реформи, які б встановили "правила гри" й авали би змогу законотворчим інституціям гарантувати демократичні права та свободи й пропагувати політичну конкуренцію", - йдеться в документі.

Асамблея наголошує, що "нинішня криза в Україні є також результатом непродуманої та незавершеної конституційної реформи 2004 року, коли багато змін було запроваджено в Конституцію України, без взяття до уваги застережень Венеційської комісії і без публічного обговорення їх в країні".

"Персональне суперництво та недалекоглядна боротьба за особисті вигоди, пов"язана з постами та посадами, призвели до різноманітних спроб деяких політичних сил скористатися конституційним вакуумом, який створили суперечливі зміни до конституції, що набули чинності в січні 2006 року. Асамблея шкодує, що відсутність незалежних противаг дозволяє ключовим державним діячам почуватися над законом", - йдеться в проекті резолюції.

Асамблея закликає президента, членів Верховної Ради та уряд України "розв"язати нинішню кризу в правовий, однозначно конституційний та мирний спосіб. У цьому процесі всі політичні сили повинні утримуватися від різких та тенденційних публічних заяв "за" підтримку або "проти".

ПАРЄ "підтверджує своє бачення щодо того, що відкликання народних депутатів політичними партіями ("імперативний мандат") є неприпустимим в демократичній країні. Відповідні конституційні норми потребують скасування у відповідності з рекомендаціями Венеційської комісії 2004 року; такі ж умови мають бути вилучені зі звичайних законів. Асамблея впевнена, що змістовна політична програма, відповідальність і відданість партійному членству та скрупульозний підбір кандидатів до партійних списків є більш ефективними засобами партійної та фракційної дисципліни".

Асамблея визнає, йдеться в проекті резолюції, що "і строкові, і дострокові вибори є правовим демократичним інструментом народу вибирати й контролювати керівництво, яке діє від імені народу. Дострокові вибори є нормальною практикою в усіх демократичних країнах Ради Європи і як такі можуть бути прийняті як ключовий елемент політичного компромісу.

Однак Асамблея підкреслює, що аби вважатися демократичними, будь-які вибори мають бути проведені відповідно до законної процедури, яка дозволяє чесну кампанію і вільний вибір виборців".

Крім цього в документі нагадується, що відповідно до Конституції дострокові парламентські вибори мають відбутися протягом 60 днів після президентського указу, яким розпущено парламент, тому "Центральній виборчій комісії має бути виділено фінансування, що дозволило б їй діяти".

У проекті резолюції також вказано, що українське керівництво та політичні сили мають якомога швидше зняти проблеми у виборчому законодавстві, як і є, на думку авторів резолюції, "однією з причин слабкості політичної системи".

У рекомендаційній частині проекту резолюції ПАРЄ не дано жодних чітких рекомендацій щодо вирішення поточної ситуації в Україні.

Асамблея радить "поновити процес конституційної реформи в тісному співробітництві з Венеційською комісією, щоб покращити Основний закон України і довести його до європейських стандартів, особливо в тому, що стосується розподілу влади, імперативного мандату, судової та прокурорської системи.

Змінити Закон про вибори народних депутатів для покращення процедури і організації дострокових виборів у разі розпуску парламенту.

Змінити систему виборів до Верховної Ради - наприклад, запровадженням відкритих партійних списків, коли б виборці могли позначати свої симпатії конкретним кандидатам, включеним у партійний список політичної партії чи блоку".

Завершується проект резолюції ПАРЄ так: "Асамблея підтверджує готовність допомогти Україні подолати нинішню кризу через механізми допомоги або з допомогою інших спеціальних засобів. Однак це справа українських політичних лідерів випрацювати найкраще вирішення внутрішніх проблем України.

Асамблея впевнена, що ще не всі внутрішні можливості для швидкого, ефективного і легітимного політичного компромісу були задіяні. Тому закликає українських лідерів вибудувати нову політичну довіру через запровадження міцних механізмів для досягнення національної єдності, чесної політичної конкуренції та послідовних і ґрунтовних реформ".



"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Європа на боці Ющенка. Проект резолюції ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути