Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2018 14:59

Експерт прокоментував заяву президента щодо "Роттердам+"

Експерт прокоментував заяву президента щодо "Роттердам+"
Енергоексперт Юрій Корольчук сказав, що прес-конференція президента не дала відповіді на політичні питання. Фото: РИА Новости Украина

Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції чітко висловився проти ручного регулювання тарифів. Про це пише на своїй сторінці в Facebook енергоексперт Юрій Корольчук.

"Порошенко фактично нічого нового і не сказав, а лише констатував, що у випадку енергетичного дефіциту в країні працює правило імпортного паритету. Більше того, чи не вперше на рівні керівництва сказали, що імпортний паритет є важливим і для міжнародних партнерів України із МВФ. Закономірно, що Україна або повертає ручний режим встановлення тарифів, або рухається далі у напрямку реформи енергосектору, де діють принципи ринку".

За словами Юрія Корольчука, прес-конференція президента не дала відповіді на політичні питання, однак глава держави підтвердив енергетичний курс України на біржове ціноутворення.

Вчора під час прес-конференції президент України Петро Порошенко заявив, що ціни на енергоресурси, як і на інші товари, має формувати ринок. "Що таке "Роттердам+"? Це просто показники на біржі… В угоді з МВФ записано: імпортний паритет. Імпортний паритет - це орієнтація на біржу. Не подобається "Роттердам+"? Запропонуйте "Варшаву+", "Бремен+", - зазначив Порошенко.

2016 року, за ініціативою міжнародних організацій та донорів, Україна почала процесс лібералізації системи ціноутворення на енергоносії, в результаті чого затвердили формули розрахунку ціни на газ для промисловості та населення ("Дюсельдорф+") та розрахунку ціни вугілля ("Роттердам+"). Не зважаючи на ринкові принципи, формули зазнають чималої критики всередині країни з боку опозиційних політиків та експертів-популістів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прокоментував заяву президента щодо "Роттердам+"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути