Ексклюзиви
субота, 07 червня 2008 14:34

Експерт: президента називають "гарантом" лише в Україні

Як президентський, так і урядовий проекти змін в Конституцію України містять положення, які не зустрічаються ні в одній іншій Конституції країн Євросоюзу.

Таку думку висловив експерт з конституційного права, доктор юридичних наук Василь Лемак у статті тижневика "Дзеркало тижня".

Він переконаний, що ці положення підлягають беззаперечному вилученню з Основного Закону.

На думку експерта, неприпустимою є теза про президента як "гаранта" дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. "Гарантують Конституцію суди, а не голова держави", - зазначає Лемак.

Також шкідливим вважає експерт наявність конкуруючих повноважень президента і уряду у сфері здійснення виконавчої влади, обов"язковість актів голови держави для уряду з конкуруючими повноваженнями "та іншу організаційно-юридичну можливість голови держави впливати на визначення політичного курсу уряду, що спирається на парламентську більшість".

Недемократичним вважає експерт партійно-імперативний характер депутатського мандата члена парламенту, отримання повноважень членами уряду з різних процедур, статус судді, який передбачає дворазове призначення і можливість кримінального переслідування в загальному порядку, і ціла низка інших норм і положень конкурентних конституційних проектів.

"Підкреслимо ще раз: приведених або схожих конституційних зразків в європейських державах немає, частина з них - категорично заборонені основними законами", - зазначає експерт, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: президента називають "гарантом" лише в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути