Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 20:25

Другу нитку "Північного потоку-2" можна зупинити

Другу нитку "Північного потоку-2" можна зупинити
Вадим Гламаздін: "Не бачу зараз, щоб люди, які це вміють, були задіяні у просуванні українських інтересів". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

"Північний потік-2" фізично ще незавершений. Чуємо лише заяви про його добудову до кінця цього року. Ще є друга нитка газогону. Саме її будівництво якраз можна зупинити. Достатньо у повній мірі використати санкції. Але, чи зроблять це Сполучені Штати, наразі невідомо.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ексрадник голови правління Нафтогазу Вадим Гламаздін.

"Санкції прописані так, що можуть бути накладені, наприклад, на Nord Stream AG 2 (проєктна компанія, створена для планування, будівництва і подальшої експлуатації газопроводу "Північний потік-2". – Gazeta.ua) чи на Газпром. Або на порти. Так сталося наприкінці 2019-го. У грудні залишався місяць для прокладання труб. Іноземні компанії швидко виконували роботи. Росіяни відмовлялися навіть говорити з нами про транзитну угоду - хіба про шестимісячний контракт. Уже спали й бачили, як за місяць усе завершать. Ще пару місяців на пускові та налагоджувальні роботи – і все. Мовляв, Україна їм буде не потрібна. Потім були перші санкції. Усі розумні компанії вийшли з проєкту. Півтора року росіяни думають, як добудувати. Якщо обмеження будуть накладені на NordStream AG 2, жоден порт не буде із ними працювати. Не зможуть кораблями доставити труби. Чи зроблять це Штати, невідомо" - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель – Байдену: Важливо, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу

Наразі експерт не бачить людей, які у США та Євросоюзі лобіювали б українські інтереси щодо "Північного потоку-2".

"У нас побутує думка, що для отримання результату у Штатах достатньо просто фізично найняти лобіста. Лобісти, безумовно, дуже важливі, але вони лише забезпечують процес. Домовляються про зустрічі, шукають найкращу аудиторію, допомагають правильно формулювати тези. На місці організовують щоденну комунікацію. Але самі вони нічого не вирішують. Це роблять ті, на кого вони працюють. Українська делегація їздила у Штати раз на місяць. Робота цієї команди була успішнішою. Інколи нам допомагали урядовці та депутати. На жаль, лише інколи.

Щоб бути ефективним, потрібно мати практичний досвід. Знати, як доносити інформацію до різної аудиторії, враховувати нюанси спілкування. Для тих, до кого звертаєшся, твоє питання одне з тисячі. Потрібно повторювати постійно і правильно. Не бачу зараз, щоб люди, які це вміють, були задіяні у просуванні українських інтересів", - підсумував Гламаздін.

Інтерв'ю з Вадимом Гламаздіним читайте в журналі "Країна"

Ділянка першої нитки газопроводу "Північний потік-2" технічно завершена.

Про це повідомляється на сайті компанії-оператора.

Укладання трубопроводу було завершено 4 червня 2021 року. 10 червня морські секції трубопроводу, укладені з боку Росії та Німеччини, з'єднали.

З 11 червня проводитимуться пусконалагоджувальні роботи для підготовки до заповнення газом.

Роботи з укладання труб другої нитки тривають.

Зараз ви читаєте новину «Другу нитку "Північного потоку-2" можна зупинити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути