Ексклюзиви
середа, 30 травня 2018 08:45

Другі роковини: чим закінчилася історія про "чорну" касу Партії регіонів
5

2016-го НАБУ почало розслідувати справу за матеріалами "чорної" бухгалтерії Партії регіонів.
Фото: "Українська правда"
Серед підозрюваних - політики, нардепи, міністри, президенти
Суми хабарів були у , 8, 20 млн
Жодного чиновника не притягнули до відповідальності
Причетність консультанта штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта довезти не змогли

Два роки тому, 30 травня 2016-го Національно антикорупційне бюро почало розслідувати справу за матеріалами "чорної" бухгалтерії Партії регіонів. Документи оприлюднив колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак.

Жодного топ-чиновника за цей час антикорупційні органи не змогли притягнути до відповідальності.

За даними "каси", отримували хабарі політичні партії – як провладні, так і опозиційні. Про це розповідав Віктор Трепак в інтерв'ю "Дзеркалу тижня":

"Серед фігурантів матеріалів"амбарної книги" - посадові особи найвищого рівня, міністри та керівники відомств, народні депутати, політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді. Отримували хабарі політичні партії – як провладні, так і опозиційні.

На хабарі витратили близько $2 млрд. Хабарі у $500 тис. були мало не нормою. У багатьох випадках вони сягали $5, 8, 20 млн. Зауважте, готівкою! Переважно це були одноразові "виплати". Було також систематичне отримання хабарів, у деяких випадках це тривало роками.

Формально все виглядало демократично і конституційно: проходили вибори, певні особи оголошувалися обраними депутатами чи президентом, у парламенті утворювалися фракції і коаліції, відбувалися голосування, уряд приймав рішення, президент робив кадрові призначення. Це оформлювали відповідними постановами, законами, указами, розпорядженнями. А по суті багато що робилося за гроші і заради грошей".

В документах прізвище Пола Манафорта згадують 22 рази

Розподіляли партійну касу народні депутати Євген Гєллєр і Віталій Калюжний. Там фігурують прізвища екс-міністра і нардепа Володимира Сівковича, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, екс-міністра закордонних справ Леоніда Кожари, керівника Центрвиборчкому Михайла Охендовського, колишніх і чинних народних депутатів Лева Миримського, Станіслава Скубашевського, Володимира Демидко, Наталії Ковалевської.

$2,225 млн отримав засновник компанії Research & Branding Group Євген Копатько на соціологічні опитування. $2 млн - політтехнолог Володимир Грановський. $1,5 млн заплатили Валерію Бессарабу з телеканалу ICTV.

2016-го в ЗМІ з'явилась інформація про причетність консультанта штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта до "чорної каси" регіоналів. Манафорт міг отримати у 2007—2012 роках близько $13 млн за роботу на Партію регіонів. В документах його прізвище згадують 22 рази. За даними матеріалів отримував документи через Гєллєра та Калюжного. 19 серпня 2016-го Манафорт звільнився за власним бажанням.

2017-го керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що підписів радника Трампа в "амбарній книзі" не було. У НАБУ кажуть, що ніколи не розслідували справу проти Манафорта, оскільки займаються українськими чиновниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вироків не побачимо: чому зависла справа чорної каси "регіоналів"

Справу проти голови ЦВК Михайла Охендовського призупинили. Слідчі не змогли з'ясувати, що саме робив для Партії регіонів Охендовський. Жодної справи про "чорну" бухгалтерію прокуратура або НАБУ не направили до суду. Справою займається Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури.

Зараз ви читаєте новину «Другі роковини: чим закінчилася історія про "чорну" касу Партії регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути