Ексклюзиви
понеділок, 20 вересня 2021 15:12

"Довіра" вимагає надати бюджетним установам можливість переходити до постачальника останньої надії

"Довіра" вимагає надати бюджетним установам можливість переходити до постачальника останньої надії
Голова депутатської групи "Довіра" Олег Кулініч: "Собівартість українського газу становить приблизно 2,6 гривні за кубометр". Фото: Ukrinform.ua

Бюджетні установи комунальної власності не можуть перейти до НАК "Нафтогазу" як до постачальника останньої надії, оскільки на сьогодні на це немає юридичних підстав, і такий механізм не передбачений.

Про це під час погоджувальної ради парламенту заявив голова депутатської групи "Довіра" Олег Кулініч, звернувшись до представника уряду з низкою вимог.

"Необхідно надати субвенцію місцевим громадам для покриття різниці в тарифах, забезпечити юридичну можливість переходу бюджетних установ до постачальника "останньої надії", а також вирішити питання середньорічного тарифу на газ для комунальних підприємств, який би не залежав від коливань ринку", - зазначив Кулініч.

Зі слів депутата, при формуванні місцевих бюджетів на 2021 рік громади планували кошти на опалення комунальних закладів за ціною попереднього опалювального періоду, але зараз ціна на газ зросла в 2,5 рази, порівняно з попереднім роком.

"На сьогодні в нас склалася ситуація, коли собівартість українського газу становить приблизно 2,6 гривні за кубометр, а для прикладу – територіальні громади Полтавщини, де цей газ добувають, змушені купувати його по 26 грн за кубометр, тобто за ціною на європейських хабах", - підкреслив він.

На думку Кулініча, така модель ціноутворення руйнує будь-який баланс інтересів громад та держави.

"Більшість громад не має можливості зробити перерозподіл видатків бюджету, тому що на це немає ресурсу. За оцінкою експертів, для покриття різниці в тарифах місцеві бюджети потребують державної субвенції на рівні 15–16 млрд гривень на цей опалювальний період", - додав голова депутатської групи "Довіра".

В той же час, з його слів, в проекті Державного бюджету на 2022 рік коштів на покриття різниці в тарифах не передбачено.

Кулініч також акцентував увагу на тому, велика кількість бюджетних установ, які хотіли б перейти до постачальника газу з нижчою ціною, не мають технічної змоги це зробити через відсутність правоустановчих документів на комунальне майно, яке їм передано після адміністративної реформи.

Зараз ви читаєте новину «"Довіра" вимагає надати бюджетним установам можливість переходити до постачальника останньої надії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути