середа, 05 травня 2021 14:38

Дискусія Коболєв чи Вітренко не має значення, якщо порушено закон - активісти-антикорупціонери

Дискусія Коболєв чи Вітренко не має значення, якщо порушено закон - активісти-антикорупціонери
Вітренко і Коболєв раніше працювали разом у Нафтогазі. Фото: НВ

Призначення Юрія Вітренка головою Нафтогазу порушує закон "Про запобігання корупції". Про це заявила громадська організація Центр протидії корупції.

ЦПК звернулася до Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Дискусія "хто кращий - Коболєв чи Вітренко" не має значення, якщо призначення/звільнення будь-кого з них порушує закон.

Успішні держави неможливі без поваги до правил і процедур", - написав у Facebook голова ЦПК Віталій Шабунін.

Організація заявила, що закон встановлює деякі обмеження для осіб, уповноважених на виконання функцій держави, після звільнення. Зокрема для міністрів, їхніх заступників.

"Забороняється протягом року з дня припинення відповідної діяльності укладати трудові договори, контракти, або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями, якщо особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, протягом року до дня припинення виконання таких функцій здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців", - цитує ЦПК закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кум російського агента, людина помічника Зеленського - ЗМІ про нового міністра енергетики

Будучи в.о міністра енергетики, Вітренко здійснював також і повноваження щодо підготовки й прийняття рішень щодо діяльності Нафтогазу, кажуть в організації. Фактично здійснював контроль і нагляд за діяльністю компанії.

Контракт з Вітренком має бути припинений, а рішення про його призначення головою правління Нафтогазу треба скасувати, звернулася ЦПК.

Організація закликала НАЗК провести перевірку.

29 квітня Верховна Рада призначила Германа Галущенка міністром енергетики.

Напередодні Кабінет міністрів повідомив про припинення повноважень голови правління Нафтогаз України – Андрія Коболєва. Замість нього, компанію очолив Юрій Вітренко.

Зараз ви читаєте новину «Дискусія Коболєв чи Вітренко не має значення, якщо порушено закон - активісти-антикорупціонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути