Ексклюзиви
середа, 28 жовтня 2020 20:58

Директор НАБУ: після рішення КС закриють більше 100 справ про недостовірне декларування

Директор НАБУ: після рішення КС закриють більше 100 справ про недостовірне декларування
Через рішення КС більше 100 справ будуть закриті, каже Ситник. Фото: @nabu.gov.ua

В антикорупційній реформі відбувається відкат. Про це сказав директор НАБУ Артем Ситник, коментуючи рішення Конституційного суду.

"Ми це вже проходили, коли Конституційний суд скасував відповідальність за незаконне збагачення. І тоді всі справи були закриті. Саме з посиланням на рішення суду. Тобто всі справи, які зараз розслідуються, розглядаються у судах, всі вони будуть закриті", - сказав Ситник в ефірі Hromadske.

Йдеться про більше 100 справ у провадженні і ще 20 на розгляді у судах.

"В тому числі щодо колишніх нардепів, достатньо відомих осіб.

У цілому це дуже загрозлива тенденція. Це черговий удар по антикорупційній реформі, не перше рішення, коли скасовуються ефективні інструменти. У 2019 році скасовували відповідальність за незаконне збагачення, потім НАБУ позбавили права подавати позови про визнання недійсними корупційних угод. Зараз скасували відповідальність за недостовірне декларування.

Я думаю, що на підході чергове скасування відповідальності за незаконне збагачення. Поступово інструменти зникають. Відкат дуже великий", - сказав посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК заявило про корупцію у Конституційному суді

"Це пов'язано з тим, що запрацював Антикорупційний суд. За останні 3 місяці він виніс більше 10 вироків - реальних позбавлення волі. Поки що ці справи не дуже гучні. Але вони налякали тих суб'єктів, які зараз перебувають у суді. Тенденція налякала еліту.

Друга причина - спроби проросійських сил зіпсувати відносини України з нашими західними партнерами. Ви ж бачили, хто подавав подання", - заявив Ситник.

Про рішення КС директор НАБУ сказав: "Це не ті рішення, які ґрунтуються на букві і дусі закону. Це рішення, які виносяться в угоду певним елітам, політичним групам, які звертається у цей суд і досягають потрібний їм результат".

У вівторок стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення прийняв за конституційним поданням депутатів від ОПЗЖ і групи "Партія "За майбутнє".

У НАЗК заявили, що через рішення КС закриють реєстр електронних декларацій.

Зараз ви читаєте новину «Директор НАБУ: після рішення КС закриють більше 100 справ про недостовірне декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути