Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2019 18:02

Чому рейтинг Тимошенко стрімко зростає?

Передвиборчий період традиційно приніс Україні багато скандалів та емоцій. Однак, чим ближче безпосередньо до голосування, тим менше пристрастей вирує довкола кандидатів і тим більш виваженими стають виборці. Наразі одразу кілька соцопитувань засвідчили зростання рейтингів Юлії Тимошенко як лідера передвиборчих перегонів. Чи означає це перемогу корифея української політики і що спричинило ці процеси, ми розберемося у нашому матеріалі.

  Наразі одразу кілька соцопитувань найрейтинговіших компаній засвідчили зростання рейтингів Юлії Тимошенко як лідера передвиборчих перегонів
Наразі одразу кілька соцопитувань найрейтинговіших компаній засвідчили зростання рейтингів Юлії Тимошенко як лідера передвиборчих перегонів

Динаміка росту рейтингів кандидатів постійно змінювалася, часом показувала цікаві цифри. Однак під кінець багато кандидатів розгубили свої позиції, і на це у кожного свої причини.

А що конкуренти?

Чинний президент Петро Порошенко поставив на патріотично налаштований електорат, примірявши на себе образ "консерватора і націоналіста". На початку кампанії це мало хоча б якийсь позитивний ефект. Однак все змінилося після скандалу з Гладковським-Свинарчуком та розсекречення корупційних схем в Укроборонпромі. Електорат Порошенка не пробачив чинному гаранту "бізнесу на крові", про що свідчить стрімке падіння рейтингу Петра Порошенка, який фактично залишився осторонь другого туру виборів.

Загалом, результати опитувань на старті виборчої кампанії суттєво відрізняються від тих, які ми маємо ближче до голосування. На думку соціологів, це зумовлено тим, що чим ближче вибори, тим більш свідомо люди починають ставитися до питання голосування, відходячи від протестів та експериментів.

Посміялися і годі

Саме це спричинило падіння рейтингів шоумена Володимира Зеленського, електоральна підтримка якого за прогнозами соціологічних служб і надалі спадатиме. Як зазначив колега-продюсер Володимира Зеленського Ігор Кондратюк: "Володя, дай мені будь ласка хоч 3 якихось штрихи, що ти це можеш, що є у тебе потенція на те, що називається політикою. Звідки я знаю, що ти до цього середовища придатний?", додавши: "Я вважаю, що це дуже нахабна історія – конвертувати свою популярність у президентство в воюючою країні…".

Загалом, дедалі більше людей перестають бачити в Зеленському реального претендента на головний пост у державі. Особливо на тлі загрози з боку Росії та складної економічної ситуації всередині держави. На користь шоумену не йде і постійне уникнення прямих діалогів з опонентами, що для багатьох виборців може розцінюватися як слабкість. Соціологи і надалі пророкують Зеленському високий рівень підтримки в соцопитуваннях, що найімовірніше знівелюється під час реального голосування.

Усі інші кандидати або погрузли у корупційних скандалах як Анатолій Гриценко, або не відповідають запиту суспільства, як, наприклад Юрій Бойко. Тому їхня подальша передвиборча діяльність або зводиться до рівня "технічних кандидатів", або є спробою нагадати про себе перед парламентськими виборами.

Чому Тимошенко?

На відміну від новачків української політики, підтримка яких частіше ситуативна, Юлія Тимошенко має сталу електоральну базу та чіткий портрет виборця, який її підтримує. Крім того, багато рейтингів не враховують голоси сільських регіонів держави, в яких не всі політики вибудували роботу з населенням. Тим не менш, Юлія Тимошенко завжди відрізнялася підтримкою у сільській місцевості та найбільш депресивних регіонах, на які "махнули рукою" багато політиків. Про що промовисто свідчать багаторічні перемоги ВО "Батьківщина" на виборах об'єднаних територіальних громад.

Ставлення до Юлії Тимошенко може бути різним, однак навіть противники відзначають її як професійного політика, а в часи серйозних економічних та соціальних потрясінь люди схильні довіритися досвідченій фігурі, яка має чіткий план виходу із кризи. Не останню чергу у збереженні рейтингів Юлії Тимошенко зіграв презентований нею "Новий економічний курс", що став наймасштабнішою і найдокладнішою програмою в українській політиці. Все це, у поєднанні із відсутністю корупційних скандалів та чітким сигналом до електорату на конкретні соціальні та економічні зміни, стало причиною стрімкого зростання рейтингу Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Чому рейтинг Тимошенко стрімко зростає?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути