Ексклюзиви
середа, 21 серпня 2019 17:19

Чиновники-посібники рейдерів мають нести невідворотну персональну майнову відповідальність — бізнес-спільнота

Чиновники-посібники рейдерів мають нести невідворотну персональну майнову відповідальність — бізнес-спільнота
В "Укрінформі" відбувся круглий стіл "Про захист внутрішнього інвестора і боротьбу з рейдерством"

Нова українська влада повинна затвердити чітку й зрозумілу міжвідомчу інструкцію для ГПУ, МВС і СБУ стосовно того, як швидко та ефективно розслідувати випадки рейдерських захоплень, а також розробити алгоритм притягнення чиновників-посібників рейдерів до майнової відповідальності. Такого висновку дійшли учасники круглого столу "Про захист внутрішнього інвестора та боротьбу з рейдерством", що пройшов в "Укрінформі".

Експерт будівельної галузі, член Ради директорів Конфедерації будівельників України та керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС" Олексій Кулагін висловив упевненість, що за наявності політичної волі остаточно покінчити з таким явищем як рейдерство в Україні можна всього за тиждень. На його думку, зробити рейдерство нецікавим для грабіжників може тільки невідворотна відповідальність.

"Для цього не потрібно жодних законів — лише розробити міжвідомчу інструкцію (ГПУ, СБУ, МВС тощо) для того, щоб визначити методику розслідування даних випадків. Якщо в цих схемах з'явився чиновник, треба задіяти також ДБР", — заявив власник компанії "ОМОКС".

Він також запропонував розглядати блокування роботи підприємств як економічну диверсію проти держави під час бойових дій. "Є стаття 206 КПК України — блокування роботи підприємств. Будь-яке блокування наносить збитки. Наприклад, в мене вже є збитки, підтверджені експертизою КНДІСЕ (Київський науково-дослідний інститут судових експертиз), і я чекаю, коли дійде до пред'явлення. А до пред'явлення воно повинно дійти, коли пройдуть всі слідчі питання. Тому слідчі процедурні питання повинні проходити в більш швидкому темпі. Ми маємо припинити економічні диверсії в нашій країні. А враховуючи, що зараз йдуть бойові дії, це вже треба вирішувати не судом звичайної юрисдикції, а трибуналом", — розповів Олексій Кулагін.

Президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Іван Салій бачить вирішення питання рейдерства у свій спосіб і стверджує, що неабияку роль у рейдерських схемах мають представники державних інституцій:

"Треба зменшити кількість чиновників і кількість перевіряючих силовиків. Тому що нормальні бізнесмени хочуть працювати чесно. СБУ, прокуратура, МВС і суди блокують підприємство, зупиняють, не дають робочому працювати. Хто ж податки сплатить? Закони в нас може й кращі, ніж в інших, але вони не працюють. Потрібно підготувати звернення із 10 пунктів на півтори сторінки і донести персонально до кожного депутата у Верховній Раді і до Кабміну, бо проблема не тільки в законі, проблема в моралі", - зауважив Іван Салій.

Народний депутат України Андрій Немировський долучився до думки, що відповідальність за грабіжницькі схеми несуть корупціонери в органах влади і наголосив на тому, що зміни законодавства дійсно потрібні, в першу чергу для того, щоб ліквідувати наслідки скоєних злочинів і допомогти постраждалим від рейдерських дій.

"Українське рейдерство досягло вже таких масштабів, що загрожує усій економіці нашої держави, і воно неможливе без усіх гілок влади, у ньому задіяні корумповані чиновники, правоохоронці та усі гілки влади. Потрібно зробити механізм, за яким буде працювати нова влада, змінювати законодавство. Перш за все у нас недосконале законодавство щодо покарання за такі злочини, також є прогалина у поверненні майна справжнім власникам. Постраждалих десятки тисяч по всій Україні. Потрібна державна політика, щоб надати допомогу людям, які не можуть себе захистити", — заявив нардеп Немировський.

Про персональну відповідальність посібників рейдерів говорив і Андрій Семидідько - голова Антирейдерського союзу України. Та закликав створити єдину інформаційну платформу з низкою дос'є на злочинців при посадах та у погонах.

"У зла є конкретне прізвище, ім'я та по-батькові, звання та посада. Ці люди мають стати нерукопожатними. І до того ж мають нести персональну майнову відповідальність, тільки це може їх зупинити, — сказав Семидідько і висловив свою ідею щодо боротьби з цим явищем. — Рейдери користуються розрізненістю. Необхідно створити інформаційну платформу, щоб розголошувати розробників і виконавців рейдерських схем".

Модератор заходу — віце-президент українського представництва Міжнародної торгової палати (ICC) Сергій Козін розповів про міжнародний досвід його організації в цьому напрямку, а також висловив свої пропозиції.

"Можливо, нам треба зробити реєстр спірних питань та особистостей і, як сайт "Миротворець", його доповнювати, якимось чином колегіально його робити. В нашого суспільства дуже великий запит на справедливість. Бізнес і люди, які не отримали відповіді на свої питання, йдуть до Європейського суду. Ми маємо дуже багато рішень Європейського суду проти держави Україна щодо незахисту їх прав. І тому, можливо, ця пропозиція буде сприйнята "на ура" новим керівництвом держави. Для того, щоб тих людей, які були причетні до певних рейдерських схем, вносити в цей реєстр, на публічний громадський осуд", — підкреслив Сергій Козін.

Він додав, що Міжнародна торгова палата має свою штаб-квартиру в Парижі, а в Україні діє її представництво. "Це самоврядна організація, якій 100 років, і яка займається якраз вирішенням спірних питань. Це вона заснувала такий орган, як Міжнародний арбітражний суд і Бюро фінансових розслідувань, на яке зараз спирається Європа, для того, щоби розслідувати оборудки, пов'язані з відмиванням "брудних" грошей", — зауважив експерт.

За результатами круглого столу було вирішено направити офіційні листи з зауваженнями та пропозиціями до силових органів та звернення до нового складу Верховної Ради.

Нагадаємо, в липні представники української бізнес-спільноти звернулися до ДБР з вимогою розслідувати участь Міністерства юстиції в рейдерських схемах із використанням державного реєстру майнових прав. Підприємці, що постраждали від рейдерських захоплень, впевнені, що ці схеми не могли бути створені та функціонувати без участі керівництва Мін'юсту.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники-посібники рейдерів мають нести невідворотну персональну майнову відповідальність — бізнес-спільнота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути