Ексклюзиви
середа, 25 грудня 2019 16:19

Через мовний закон: депутат "Слуги народу" пояснив напад Росії на Україну

Через мовний закон: депутат "Слуги народу" пояснив напад Росії на Україну
Депутат Олексій Устенко. Фото: narodna-pravda.ua

Народний депутат від партії "Слуга народу" Олексій Устенко заявив, що Російська Федерація напала на Україну через законопроєкт про мову.

"Вчора в ефірі телеканалу НАШ пан Устенко спочатку говорив, що яка ж погана минула влада, тому що вона відмовилася купувати газ у Росії напряму. А потім сказав, що через дії України Росія почала війну", - повідомив народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко на сторінці в Facebook.

"Путін роздає свої медалі за Крим датовані 20 лютого, коли ще Янукович сидів на Банковій і ніякого закону про мову не було і в помині. Закон про мову ветував Турчинов. Ну а якщо ви так вірите, що Україна почала війну, то напевно вам варто бути депутатом в Думі, а не в Раді", - сказав Гончаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначились, як будуть перевіряти знання мови у чиновників

Мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка був прийнятий Верховною Радою в липні 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для заяв про "утиски прав російськомовного населення в Криму".

На той час в.о. голови Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про основи державної мовної політики" Ківалова-Колесніченка. 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила новий закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Зараз ви читаєте новину «Через мовний закон: депутат "Слуги народу" пояснив напад Росії на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути