Ексклюзиви
вівторок, 03 квітня 2018 21:16

"Чемодан. Вокзал. Мальдіви" - націоналісти збираються вигнати олігархів з України
10

Автор: Анатолій Гаєвський
  Центральний банер, під яким ішли керівники маршу
Центральний банер, під яким ішли керівники маршу

Партії "Свобода", "Національний корпус" і "Правий сектор" 3 квітня провели спільний марш "За українське майбутнє без олігархів".

Пройшли по вул. Грушевського від стадіону ім. Валерія Лобановського до Кабінету міністрів, Верховної Ради та Адміністрації президента. Вручили представникам влади пакет антиолігархічних законопроектів.

На марш націоналісти почали збиратись о 8:00. Частина учасників приїхали самотужки з регіонів. Деяких централізовано привезли автобусами.

Люди збираються на площі перед стадіоном ім. Валерія Лобановського.

Поліцейські для формування колон перекривають проїзд по вул. Грушевського. Спецназівців не видно, між активістами ходять поліцейські у синіх жилетах.

Колона має стартувати о 10:00. Але ходу затримують.

"Лідери пішли до пам'ятника Жизневському (білорус Михайло Жизневський загинув на вул. Грушевського 20 січня 2014 року під час Революції Гідності. — Gazeta.ua) покласти квіти. Чекаємо", - пояснює один з організаторів. За кілька хвилин колона рушає.

Попереду йдуть лідер "Свободи" Олег Тягнибок, голова партії "Національний корпус" Андрій Білецький і керівник "Правого сектору" Андрій Тарасенко. За ними люди з плакатами: "За українське майбутнє без олігархів", "Чемодан. Вокзал. Мальдіви" та з зображенням, схожим на президента Петра Порошенка з келихом вина. Також несуть партійні прапори і державні стяги. Скандують: "Слава Україні! Героям слава!".

Банер, який несуть учасники маршу сили нації "За українське майбутнє без олігархів!"
Фото: Андрій Жигайло
Учасники маршу на вул. Грушевського та перед стадіоном ім. Лобановського
Учасники маршу принесли антиолігархічні законопроекти до ВР, Кабміну та АП
Учасники маршу збираються на вул. Грушевського
Лідер "Свободи" Олег Тягнибок та народний депутат  Андрій Ільєнко підіймаються до Верховної Ради в оточенні соратників

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти зібрались йти до Ради - формують колони

"Порошенко тут, як живий, вийшов. Прямо, як на Мальдівах, - каже "свободівець" Валентин Палянчук. - Я приїхав із Пирятина, що на Полтавщині. Це райцентр на трасі Київ-Полтава. Всі там зупиняються, щоб поїсти і кави попити. Останні роки в місті закрилося біля 50 магазинчиків. Зате тепер є ресторан друга Порошенка. Трасу просто приватизували. Навіть Янукович такого собі не дозволяв".

У місті закрилося біля 50 магазинчиків. Зате тепер є ресторан друга Порошенка

Колона зупиняється біля будівлі Кабінету міністрів.

"Внутрішній головний ворог нині – це олігархи. Невеличка купка їх збагачується, а нація через них зубожіє. Тому вимагаємо від влади ухвалення чіткого плану – антиолігархічного пакету докорінних перетворень", - виступає лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Антиолігархічний пакет законопроектів складається з двох частин.

Економічний блок: це закони про деофшоризацію, про скасування приватних монополій, про впровадження податку на розкіш і прогресивної шкали оподаткування, про припинення приватизації стратегічних підприємств і унеможливлення приватизації землі сільськогосподарського призначення.

Політичний блок: закони про імпічмент президента, про скасування депутатської, суддівської, президентської недоторканності, про прозору і просту процедуру відкликання депутатів, чиновників та суддів, про новий виборчий закон.

"Тільки сліпий не бачить, як низько впав рівень життя абсолютної більшості українців, - продовжує Олег Тягнибок. - І це не "дешевий популізм" і не пошук "зради". Це математичний факт. 190 євро на місяць. Найнижча чиста середня зарплатня в Європі. За таку суму, запівдурно, мусять працювати люди у визискуваній олігархами Україні. Коли в Польщі, яка мала нижчі економічні стартові позиції на початку 1990-х, це 748 євро. Так, у наших сусідів війни немає. Але ви й не назвете жодного олігарха в Польщі чи Естонії. Їхні президенти, генеральні прокурори, парламентарії, чиновники не є фігурантами офшорних "панамагейтів". Вони навіть у мирний час не дозволяють собі "балдіти" на Мальдівах і Сейшелах за сотні тисяч доларів".

Автор: Андрій Жигайло
  Учасник ходи палить рожевий фаєр під Кабміном. Це була єдина піротехніка на акції
Учасник ходи палить рожевий фаєр під Кабміном. Це була єдина піротехніка на акції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В урядовому кварталі запалили фаєри

Слово надають лідеру "Національного корпусу" Андрію Білецькому. Він розказує історію бойового льотчика Владислава Волошина, який 18 березня покінчив життя самогубством у Миколаєві:

"Владислав не міг стати покидьком, купитись на мільйон. Вирішив іти за ідеєю до кінця і закінчив життя самогубством. Нам вдалося притягти до відповідальності місцевого губернатора Олексія Савченка (активісти звинувачують його у тиску на Владислава Волошина через відмивання грошей на ремонті аеропорту Миколаєва. Льотчик очолював його з грудня 2017 року. 30 березня Савченко написав заяву про відсторонення від посади на час слідства. - Gazeta.ua). Попри те, що за його спиною стоїть Адміністрація президента, націоналістам вдалося змусити його піти з посади на час слідства. Тому що за нами - ідея і правда. Нам потрібно йти вперед - за самостійну, сильну, велику, заможну українську Україну".

В Україні найнижча чиста середня зарплатня в Європі – 190 євро на місяць

Лідер "Правого сектору" Андрій Тарасенко говорить, що олігархічний режим є внутрішньою окупацією України.

"99% влади паратизитує на українцях. Президент дозволяє своїм заводам робити військові замовлення. Але з тих заводів їдуть швидкі допомоги, які прострілюються автоматами. Тому ми будемо боротись, щоб режим внутрішньої окупації впав. А у владі буде політична сила, яка була б українською по суті", - каже Тарасенко.

До Кабміну йдуть народні депутати зі "Свободи" Михайло Головко та Андрій Іллєнко, "азовець" Олег Петренко. З прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом спілкуються майже годину.

"Гройсман не зрозумів наші вимоги. Дивився скляними очима", - каже Михайло Головко.

Учасники акції рушають до Верховної Ради. Там народні депутати не можуть проголосувати за відміну е-декларацій для громадських організацій. Двічі не набирають потрібної кількості голосів для включення відповідного законопроекту до порядку денного.

Представники учасників маршу йдуть на розмову зі спікером Андрієм Парубієм. Повертаються за 30 хв.

"Парубій пообіцяв дати час на виступ для презентації антиолігархічних законопроектів на засіданні Верховної Ради", - каже депутат-"свободівець" Олег Осуховський.

Під Адміністрацією президента чергує два ряди поліцейських. Мітингувальників далі рогу вулиць Банкової та Інститутської не пускають.

"Як завжди, барига сидить за трьома замками. До нього неможливо дійти, все ховається від людей", - спльовує киянин Ігор Антонов.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Учасники маршу націоналістів йдуть повз Нацбанк в гості до президента Порошенка
Учасники маршу націоналістів йдуть повз Нацбанк в гості до президента Порошенка

Копію законопроектів та заяву націоналістів до Адміністрації президента відносить Андрій Іллєнко.

"Знаєте, що нам треба робити? Працювати на місцях, у регіонах. Тому що зміни стартують завжди знизу", - каже Володимир Москаль із Львівщини.

Андрій Іллєнко повертається за 20 хв. Каже, в АП зареєстрували заяву. Але президент Порошенко відмовився від зустрічі.

"Наша акція має результат, оскільки інформує українців про те, що відбувається і який є вихід із ситуації. Ми розуміємо - за один день нічого кардинально не зміниться. Але крок за кроком йтимемо до нашої мети", - каже Іллєнко.

Маємо працювати на місцях, у регіонах. Тому що зміни стартують завжди знизу

Біля 15:00 учасники маршу співають гімн України. Після цього розходяться. Народні депутати повертаються у Верховну Раду на вечірнє засідання.

Зараз ви читаєте новину «"Чемодан. Вокзал. Мальдіви" - націоналісти збираються вигнати олігархів з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути