Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2018 15:46

"Це дзвіночок до всіх": активісти вийшли на захист судді

1 листопада близько 50 активістів прийшли до будівлі Вищої ради правосуддя підтримати суддю Печерського районного суду Києва Ларису Цокол.

О десятый ранку туди привезли колонку і мікрофон. Люди тримали плакати з гаслами: "Судді - не маріонетки", "Ні політично вмотивованим рішенням".

Ларису Цокол Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від посади 19 жовтня. Скарги на дії та рішення судді подали 3 людей: колишній заступник міністра юстиції, а нині голова Агентства з розшуку корупційних активів Антон Янчук, підприємець Олег Сухойван і громадянин Олександр Пікалов.

На оскарження рішення Цокол має 30 днів. Якщо цього не зробить - її звільнять.

"На 39 сторінках скарг написано те, що можна застосувати до будь-якого судді. Це дзвіночок до всього правосуддя. Якщо змовчите зараз, то завтра ваші колеги вас не захистять", - розповідає Gazeta.ua адвокат 34-річний Масі Найєм.

Суддя Лариса Цокол розглядала кілька резонансних справ. 2015-го була учасницею провадження щодо екс-лідера партії Укроп Геннадія Корбана. Його підозрювали у створенні організованого злочинного угрупування й привласненні державних коштів. Утім, згодом вона отримала відвід.

У грудні 2017-го Цокол відмовилася арештувати Міхеіла Саакашвілі й відпустила прямо в суді. Майже одразу проти неї відкрили дисциплінарну справу, яку розслідують досі.

Автор: Gazeta.ua
  Активісти прийшли з плакатами до Вищої ради правосуддя
Активісти прийшли з плакатами до Вищої ради правосуддя

"Влада намагається прибрати незручних суддів, - говорить киянка Наталія Базич, 49 років. - Після Революції гідності прийшли люди, які не змінили систему, а очолили її. Чомусь суддів, які знімають арешти з корумпованих грошей ы приймають рішення на користь корупціонерів, не звільняють".

На сходах до Вищої ради правосуддя на підтримку судді виступають адвокати та громадські активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддю звинуватили у фінансуванні бойовиків

"Такі випадки, як із Цокол, знищують систему судів, - каже адвокат Ігор Федоренко. - Судді, не мовчіть! Одна адвокатура не здатна буде захистити вас, якщо ви не допоможете. Свого часу Вища рада правосуддя отримала довіру українців. Останні справи її підривають. Вона не повинна бути зброєю в руках політиків".

З вікна 3 поверху чоловік кілька хвилин записує акцію на телефон. Під будівлею чергують поліцейські.

"На фоні вибіркового правосуддя Цокол проявляє свою позицію та незалежність, - говорить юрист Гадаят Алієв. - У процесах вона часто ставала не на наш бік, але її рішення завжди були вмотивовані та справедливі. Справа має політичний підтекст. Це підтверджує, що судова влада залежна".

Акція закінчується за годину. Активісти згортають стяги, забирають техніку.

Вищу раду правосуддя створили 2016-го. Це колегіальний конституційний орган, який повинен забезпечувати незалежність судової влади. Серед повноважень - рішення щодо порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення судді з посади.

У квітні Рада доброчесності, яка робила висновки щодо судді, припинила оцінювання суддів. Зробили це через постійне ігнорування висновків щодо недоброчесності.

Зараз ви читаєте новину «"Це дзвіночок до всіх": активісти вийшли на захист судді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути