вівторок, 27 січня 2009 08:33

Бютівець, який повернувся з США, пропонує зменшити президентський термін Ющенка

Народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко пропонує Верховній Раді прийняти постанову про проведення чергових виборів президента України 27 грудня 2009 року.

Відповідний проект постанови "Про призначення чергових виборів Президента України" зареєстрований сьогодні у ВР.

Народний депутат А.Шевченко в проекті постанови при визначенні дати проведення виборів спирався на ст. 103 Конституції України, згідно з якою чергові вибори президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п"ятого року повноважень президента України.

Народний депутат відзначив, що інавгурація президента України Віктора Ющенка відбулася 23 січня 2005 року, тому 2005 рік є першим роком повноважень глави держави. При цьому, відзначив він, 5-й рік повноважень нинішнього президента закінчується у 2009 році, а остання неділя останнього місяця п"ятого року повноважень припадає на 27 грудня 2009 року.

Крім того, за словами А.Шевченка, якщо виходити з духу Конституції, то чергові вибори президента повинні проходити якомога ближче до п"ятирічного терміну. При цьому він відзначив, що окрім юридичних моментів призначення дати виборів, є і політичні. "Україна пов"язує вихід із кризи з проведенням президентських виборів, тому вони повинні відбутися якнайшвидше", - вважає народний депутат.

Учора заступник глави Секретаріату Президента України - уповноважений Президента України з питань контролю за діяльністю СБУ Ігор Пукшин заявив, що чергові президентські вибори повинні бути призначені на 17 січня 2010 року. І.Пукшин пояснив, що згідно зі ст. 104 Конституції України новообраний президент України отримує повноваження з моменту принесення присяги народу України на урочистому засіданні Верховної Ради. Враховуючи, що Президент України В.Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року, за загальноприйнятим у законодавстві України порядком обрахування термінів п"ятий рік його повноважень закінчується 22 січня 2010 року, відповідно, чергові вибори президента України за Конституцією України повинні бути призначені на 17 січня 2010 року і проводитися цього дня, відзначив І.Пукшин.

УНІАН
Зараз ви читаєте новину «Бютівець, який повернувся з США, пропонує зменшити президентський термін Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути