Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 19:08

Буша позбавлять права фінансувати війну в Іраку

Хіларі Клінтон спільно з главою сенатського комітету з асигнувань Робертом Бердом (Robert C. Byrd) запропонувала проект закону, який відкликає право президента Джорджа Буша вимагати від Конгресу фінансових коштів на продовження війни в Іраку, пише американська the Washington Post.

Новий закон передбачає, що термін схвалення, якого Джордж Буш добився від Конгресу у 2002 році з питання про початок військових дій в Іраку, закінчився і що президентові вже в жовтні 2007 року необхідно заручитися новим схваленням обох палат.

– Якщо президент сам не бажає поглянути реальності в обличчя, настав час Конгресу відкрити йому очі на цю реальність, – сказала Хіларі Клінтон.

Тим часом, як відзначають спостерігачі, новий закон також дає їй можливість позбавитися нарешті докорів колег-демократів за те, що в 2002 році вона сама ж проголосувала за початок військових дій в Іраку, і зміцнить її позиції, як можливого кандидата від Демократичної партії на президентських виборах.

У той же час демократи розглядають інший проект закону, який має спонукати президента Буша почати поступове виведення військ із Іраку. Голова комітету з асигнувань в Палаті представників Девід Обі (David R.Obey) запропонував виділити кошти, що покриють лише тримісячні витрати.

Решта асигнувань буде виділена тільки після того, як командувач військами США в Іраку генерал Девід Петріус (David H. Petraeus) офіційно підтвердить, що іракський уряд виконав ряд поставлених перед ним завдань, таких як: приборкання міжконфесійного насильства, роззброєння озброєних формувань і внесення змін в конституцію, які гарантують рівне політичне представництво різним этно-релігійним групам.

26 квітня Палата представників США прийняла закон, згідно якому на війну в Іраку і Афганістані будуть виділені 124,2 мільярда доларів, але тільки за умови, що виведення військ з Іраку почнеться не пізніше 1 жовтня 2007 року і буде повністю завершено до 1 квітня 2008 року. 27 квітня цей закон був схвалений у Сенаті.

Проте 2 травня Джордж Буш наклав вето на закон, який поєднує фінансування військової кампанії з початком виведення військ. Буш заявив, що "встановити кінцевий термін для виведення військ – це все одно, що визначити дату поразки", передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Буша позбавлять права фінансувати війну в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути