середа, 14 травня 2008 20:06

Богатирьова обурилася на Тимошенко

Богатирьова обурилася на Тимошенко
Секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова заявляє, блокування БЮТ виступу Президента Віктора Ющенка у Верховній Раді є "нав"язування однобокого розуміння і егоїстичної логіки в управлінні країною". Про це йдеться у її заяві, текст якої передано УНІАН.

За словами Богатирьової, "13 травня українська політична еліта в парламенті підійшла до критичної межі: публічно на кін національної стабільності були виставлені політичні амбіції і безвідповідальність".

Вона констатувала, що вперше у практиці демократії керуюча частина політичної парламентсько-урядової коаліції висунула ультиматум Президенту і поза правом та мораллю відмовила главі держави виконати конституційну функцію – звернутись із щорічним посланням до парламентаріїв і народу. На переконання секретаря РНБО, "це поставило під сумнів істинність і щирість намірів фракції БЮТ виконувати свої зобов"язання перед виборцями і партнерами по коаліції, ефективно і стабільно законотворити в парламенті після дочасних виборів".

Як наголошує Богатирьова, безпрецедентне блокування трибуни Верховної Ради є діями за межами демократичного діалогу. За її словами, це розцінюється суспільством як спроба перейти до імперативної політики диктату і шантажу. "Фактично, підірвано довіру до демократичної парламентської коаліції, яка заявила про пріоритет президентської програми. Парламенту штучно нав"язується чергова непередбачувана криза, результатом якої постає економічна нестабільність та суспільна напруга", йдеться у заяві.

Богатирьова підкреслила, що Послання Президента до українського парламенту – "це стратегічний план, адресований, найперше, законодавцям і Кабінету Міністрів", мета якого – подолати, перш за все, соціально-економічну кризу і унеможливити перекладання її наслідків на простих українців.

За словами секретаря РНБО, "Президент, володіючи прямим мандатом на управління країною від українського народу, веде відкриту і аргументовану дискусію по всіх аспектах національного інтересу. Його конституційне завдання – бути центром і одночасно локомотивом програмного розвитку та ідеології прогресу".

Як відзначила Богатирьова, "історія сучасних демократій засвідчує ефективність і нагальність консолідації всіх політичних сил в умовах довготривалої кризи саме навколо лідера нації, яким є В.Ющенко. Бо саме він представляє інтереси всіх без винятку партійних і непартійних громадян України". В цьому сенсі, підкреслила вона, "організація паралельних і кулуарних "конституційних процесів" політиками, партіями та їх блоками, вже зараз перетворює майбутню третю українську Конституцію на заручника політичних амбіцій і суперечить інтересам всієї нації".

На думку Богатирьової, вчора в парламенті була представлена "модель Конституції", що готується Кабінетом Міністрів і фракцією БЮТ. "Не важко здогадатись, що і механізм ухвалення нової Конституції, і спосіб управління країною при такому Основному Законі носитимуть силовий, авторитарний характер. Очевидно, очільником такої демократії планується одна політична сила з одним і, обов"язково, беззмінним лідером. Не випадково лідер БЮТ з іншої трибуни заявила: "Я починаю діяти. І діяти надзвичайно жорстко", - зазначила Богатирьова.

Вона наголосила, що "ще є час визнати помилки і ухвалити рішення, на які чекає мудрий український народ. Це єдине відповідає національному інтересу і слугує прогресу. Зневіра, стомленість, соціальна депресія, байдужість – це те, що може бути результатом поза волею суверена перейти до конфронтації в системі політичної влади. Воно несе в собі фатальну загрозу національній безпеці і руйнує стабільність".

"Національна безпека України вимагає ухвалити рішення під чолом Президента про єдиний процес підготовки нової редакції Конституції, про відповідальний план стабільної діяльності політичної більшості у демократичному діалозі з Президентом, про чесну відповідальність уряду за стан соціально-економічної політики, про активну участь опозиції у конструктивному діалозі із забезпечення стабільності і захисту національного інтересу та особистої відповідальності кожного із політиків за виконання добровільно взятих на себе зобов"язань. Це і є першочерговим в пакеті заходів подолання політичної інфляції Урядом і парламентом та прикладом відповідального служіння українському народу", наголошується в заяві Р.Богатирьової, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Богатирьова обурилася на Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути