Ексклюзиви
пʼятниця, 20 лютого 2009 11:22

Банки отримають право забирати майно без суду - Мінюст

Банки отримають право забирати майно без суду - Мінюст

Механізм позасудового стягнення майна, що виступає предметом заставки, може бути застосований лише до іпотечних договорів, укладених після 14 січня 2009 року і тільки після внесення необхідних змін до низки законів.

Про це йдеться у поясненні Міністерства юстиції у відповідь на заяву прес-секретаря прем"єра Марини Сороки, яку міністерство називає "юридично некомпетентною та недоречною".

Мінюст нагадує, що 23 грудня 2008 року було видано роз"яснення для громадян про те, що примусове стягнення майна, яке виступає предметом застави чи іпотеки, можливе лише на підставі рішення суду.

Проте 25 грудня 2008 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про іпотеку", положення якого визначили механізм позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі договору, зауважується у повідомленні.

Указані зміни були внесені шляхом ухвалення закону "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва", уточнюють в міністерстві.

Після набуття чинності указаного закону 14 січня 2009 року, Мінюст був змушений відізвати своє роз"яснення, "оскільки відтепер воно суперечило новим нормам законодавства".

"При цьому, повідомлення Мінюсту носило нейтральний характер і не містило жодного іншого висновку, окрім факту відкликання роз"яснення", - наголошують у відомстві.

У зв"язку із численними запитами 18 лютого 2009 року Міністерство дало додаткове повідомлення: "Нові норми можуть бути застосовані лише до іпотечних договорів, укладених після 14 січня 2009 року".

"Крім того, для практичного застосування нового механізму позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки необхідно внести зміни до законів "Про іпотеку", "Про нотаріат", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".

Як відомо, у четвер ввечері прес-секретар Тимошенко заявила, що "уряд вважає некоректною заяву Мінюсту про те, що банки мають право без рішення суду вилучати майно громадян, яке знаходиться в заставі в банках, якщо вони не можуть розраховуватися за кредитними зобов"язаннями".

За матеріалами: Української правди.

Зараз ви читаєте новину «Банки отримають право забирати майно без суду - Мінюст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути