Ексклюзиви
четвер, 08 травня 2008 10:28

Балога: Тимошенко не контролює інфляцію і готується до відставки

Балога: Тимошенко не контролює інфляцію і готується до відставки
Квітневий показник інфляції у 3,1 % означає, що Кабінет Міністрів під керівництвом Юлії Тимошенко не може впоратися з негативними процесами в економіці країни, попри постійні заспокійливі запевнення урядовців.

Таку оцінку висловив сьогодні Глава Секретаріату президента України Віктор Балога, повідомляє прес-служба президента України.

Він відзначив, що величина інфляції, зафіксованої у квітні, є надто великою для нього, оскільки саме в цьому місяці інфляційні процеси завжди були близькі до нуля. Зокрема, минулого року квітнева інфляція була нульовою, у 2006 р. становила - 0,4 %, у 2003-2005 рр. дорівнювала 0,7%.

"Отже, захоплені звіти уряду про спад інфляційної динаміки є передчасні і можуть втішити хіба що легковірних. Насправді немає ознак того, що подолати інфляцію вдасться за два-три місяці", - заявив Балога.

На його думку, у цій ситуації Кабінетові Міністрів необхідно якнайшвидше внести і прийняти у ВР зміни до цьогорічного Державного бюджету, зі скорегованими макроекономічними та соціальними показниками, передусім, розміром прожиткового мінімуму.

Натомість, як відзначив Балога, для утримання інфляційного шалу Кабмін приймає низку рішень, які загрожують економіці країни серйозними проблемами.

Глава Секретаріату звернув увагу на ще один важливий економічний показник – індекс цін виробників - який ілюструє ціноутворення на промислову продукцію. Протягом березня і квітня він становив 6,6 %, що дає підстави впевнено прогнозувати упевнене зростання роздрібних цін у наступні 3-6 місяців.

Балога повідомив про вчорашню постанову Кабінету Міністрів щодо запровадження з 1 вересня Єдиної тарифної сітки, хоча раніше цей крок був запланований із 1 листопада. Таким чином, на бюджет лягає додаткове навантаження у сотні мільйонів гривень на збільшені зарплати і соцвиплати, які потрібно буде виплачувати внаслідок дострокового запровадження ЄТС.

"Такий крок можна розцінити як ознаку підготовки нинішнього уряду до відставки з перспективою виборів. Адже збільшені зарплати Кабмін під керівництвом Тимошенко неодмінно зарахує у свій залік як останнє благо для людей. Звісно, це буде красивим піар-маскуванням тих кризових процесів, які восени виникнуть в економіці внаслідок неефективної політики та непродуманих рішень. Про відповідальність, зрозуміло, не йтиметься".

Глава Секретаріату вельми критично оцінює антиінфляційні зусилля уряду, які лише поглиблюють негативні явища в економіці, призводять до економічних диспропорцій.

Зараз ви читаєте новину «Балога: Тимошенко не контролює інфляцію і готується до відставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути