Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 11:09

Апеляційний суд скасував рішення про арешт і тримання під вартою Костянтина Жеваго

Апеляційний суд скасував рішення про арешт і тримання під вартою Костянтина Жеваго
Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради III-VIII скликань

Київський апеляційний суд 25 травня скасував рішення про арешт і тримання під вартою Костянтина Жеваго, ухвалене Печерським районним судом міста Києва на початку грудня 2019 року.

Рішенням апеляційної інстанції встановлено, що Жеваго не перебував і не перебуває в міжнародному розшуку, не ховався і не переховується від органів досудового розслідування і суду, а також те, що відсутні правові підстави для взяття його під варту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстрашніший ворог України - це відсутність професіоналів - Жеваго

За заявою юридичного консультанта-адвоката Костянтина Жеваго, скасована постанова судді Печерського районного суду Києва про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Жеваго є незаконною, прийнятою з суттєвими порушеннями Кримінального процесуального кодексу України та має всі ознаки завідомо неправосудного рішення.

"Щойно отримали рішення суду від 25 травня 2020 року, читаємо його. Більш того, суддя Печерського районного суду міста Києва, яка винесла раніше дану незаконну постанову, знаходиться на лаві підсудних за винесення нею завідомо неправосудного рішення. Очевидним є факт її залежності від слідчих ДБР і співробітників прокуратури. Чергове засідання у її справі №757/17434/15-к відбудеться 11.06.2020 року о 14:30 в Шевченківському районному суді Києва, приходьте і переконайтеся", - додав він.

Підкреслив, що згідно з ч.2 ст.422 Кримінального процесуального кодексу України, апеляційна скарга повинна бути розглянута не пізніше, ніж через три дні після її надходження до суду апеляційної інстанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жеваго не отримував жодних "юридичних повідомлень"

"Наша скарга була в суді на початку грудня 2019 року, а розглянута судом лише в кінці травня 2020 року, фактично більш, ніж через 6 місяців, а не через 3 дні. Причиною грубого порушення процесуальних строків цього розгляду була систематична неявка прокурорів на судові засідання. Прокурори, участь яких згідно ч.3 ст.36 Кримінального процесуального кодексу України обов'язкова, сім раз безпричинно або за надуманими причинами не прибували до суду. Це має очевидні ознаки умисного затягування процесу розгляду скарги і свідчить про розуміння прокурорами незаконності рішення Печерського суду і упередженості органів досудового розслідування щодо Костянтина Жеваго. Слідчі ДБР і співробітники прокуратури поводяться в цій справі, як справжні корумповані перевертні в погонах", - зазначив юридичний консультант-адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна є багатою і перспективною нафтогазовою країною - Жеваго

Він вважає, що абсурдність звинувачень зрозуміли навіть у прокуратурі.

"Жеваго абсолютно не причетний до інкримінованих йому протиправних діянь. Думаю, це стало очевидним навіть прокуратурі, яка підтримує обвинувачення в судах, тому прокурори і ухиляються від обов'язкової явки до суду. Протягом п'яти років вони збирали докази причетності Костянтина Жеваго до вчинення протиправних діянь, але не знайшли їх. В матеріалах справи - повна відсутність доказової бази, одна белетристика. Крім того, низка грубих процесуальних порушень і фальсифікація доказів з боку органів досудового слідства призвели до винесення незаконного рішення Печерським районним судом міста Києва.

Цього разу апеляція виправила очевидну помилку, але хто відшкодує Костянтину Жеваго матеріальну та моральну шкоду, завдану незаконними діями і рішеннями органів досудового розслідування і суду? Хто понесе покарання за всі ці "художества"? Не можна залишати без покарання беззаконня і свавілля влади, яка підтримує це беззаконня, і ми це не залишимо. Адвокатура часто буває в опозиції до влади, але завжди на сторожі законності і справедливості", - додав юридичний консультант-адвокат.

Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради III-VIII скликань, не входив до складу жодної парламентської фракції. Він виконавчий директор компанії Ferrexpo і колишній власник банку "Фінанси та Кредит". 23 вересня 2019 року Жеваго викликали до Державного бюро розслідувань для вручення підозри про причетність до виведення коштів з банку "Фінанси і кредит". ДБР заочно повідомило про підозру. Хоча в той час Костянтин Жеваго проходив лікування за кордоном. В даному переслідуванні проглядається політична складова, повідомляла прес-служба бізнесмена.

Зараз ви читаєте новину «Апеляційний суд скасував рішення про арешт і тримання під вартою Костянтина Жеваго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути