пʼятниця, 29 жовтня 2010 09:17

Янукович наказав Литвину не заважати обранню суддів

Янукович наказав Литвину не заважати обранню суддів

Президент Віктор Янукович вважає неприпустимим вплив депутатів на діяльність судів.

Про це глава держави написав у листі до спікера Володимира Литвина, повідомляє прес-служба президента.

Глава держави наголошує, що Литвин має забезпечити виконання закону про судоустрій і статус суддів щодо недопущення втручання парламентаріїв у процес обрання суддів.

Президент нагадав, що прийнятий 7 липня закон про судоустрій і статус суддів обмежує участь президента та парламенту в процесі призначення судді на посаду вперше та обрання на посаду судді безстроково.

"Участь глави держави та Верховної Ради у процесі призначення та обрання суддів є виключно церемоніальною, а вирішення основних питань покладено на незалежні суддівські органи - Вищу раду юстиції та Вищу кваліфікаційну комісію суддів", - наголосив він.

За словами глави держави, зазначені положення закону отримали позитивні відгуки європейських експертів та були сприйняті як посилення незалежності суддів, що підтверджується Експертним висновком Венеціанської комісії.

"У вказаному висновку також наголошується на необхідності подальшого зменшення політичного впливу на процес формування суддівського корпусу", - зазначається у листі президента.

Водночас, президент зазначає, що на засіданнях Ради відбувалося обговорення кандидатур окремих суддів та перенесення їх розгляду у зв'язку із зауваженнями депутатів.

"Подібна практика не відповідає положенням закону про судоустрій і статус суддів щодо невтручання у процес обрання суддів представників інших гілок влади та сприймається європейською спільнотою як випадки тиску на суддів", - вважає президент.

"З огляду на викладене вважаю подальше здійснення впливу на суддів з боку депутатів неприйнятним, а виконання положень закону принциповим для проведення судової реформи та підвищення міжнародного іміджу", - наголошує він.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Янукович наказав Литвину не заважати обранню суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути