Ексклюзиви
середа, 11 серпня 2021 17:38

Якщо Зеленський призначить головою КМДА не Кличка, він порушить закон і перетне "червону лінію" - експерт

Якщо Зеленський призначить головою КМДА не Кличка, він порушить закон і перетне "червону лінію" - експерт
Політолог Олексій Голобуцький: "Спроби зняти Кличка з посади голови КМДА будуть відвертою зневагою до киян". Фото: Уніан

З відставкою начальника Київського главку поліції Андрія Крищенка знову почалися розмови про нібито наміри президента звільнити мера міста Віталія Кличка з посади голови КМДА. Проте таке звільнення стане порушенням законодавства та проявом зневаги до киян, які на минулих виборах підтримали мера більшістю голосів.

Про це заявив політолог Олексій Голобуцький.

"Як правило, чутки про розділення посад починають активніше циркулювати саме тоді, коли рівень підтримки президента падає. Основною проблемою цієї маніпуляції є те, що вона суперечить закону про столицю. Конституційний Суд у своєму рішенні від 25 грудня 2003 року чітко зазначив, що за чинним законодавством Київську міську державну адміністрацію може очолювати лише особа, обрана Київським міським головою. Тобто будь-яка інша особа на посаді голови КМДА, окрім Кличка, буде поза законом", – написав Голобуцький на своїй сторінці у Facebook.

Політолог підкреслює: якщо президент вирішить призначити іншого голову КМДА, він тим самим порушить закон.

Окрім того, Олексій Голобуцький наводить дані про те, що сьогодні 54% киян не підтримують ідею розділення посад. Діяльністю мера Києва Віталія Кличка задоволені 50% мешканців столиці. І більше 50% готові переобрати Кличка на посаду міського голови Києва, якби вибори відбувалися найближчим часом.

Тож спроби зняти Кличка з посади голови КМДА будуть відвертою зневагою до киян, наголошує політолог. Хоча мета такої кадрової ротації зрозуміла: призначений очільник держадміністрації буде підзвітним та підконтрольним лише президенту, тож орієнтуватиметься на його думку, а не відстоюватиме інтереси мешканців міста.

"Для Зеленського питання голови КМДА може стати червоною лінією, за якою вже буде інше ставлення до нього та інший рівень довіри. Подивимось, чи перетне він цю лінію", – каже Олексій Голобуцький.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Зеленський призначить головою КМДА не Кличка, він порушить закон і перетне "червону лінію" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути